//

З 6 по 10 липня Апостольський Візитатор перебував із душпастирським візитом в Аліканте (Іспанія)

З 6 по 10 липня 2011 р. преосвященний владика Діонісій (Ляхович), Апостольський Візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії перебував із душпастирським візитом в провінції Аліканте (Іспанія), яка розташована на південно-східному узбережжі Середземного моря  в країні Сервантеса та середньовічних фортець.

 

6 липня Преосвященний Владика разом з отцями капеланами, відповідальними за душпастирство в регіоні відвідали  монсеньйора Рафаеля (Rafael Palmero Ramos), правлячого Архієрея дієцезії Орівела-Аліканте, щоб подякувати за братерську допомогу в  формуванні українських громад.

 

Впродовж десяти років від заснування перших осередків католиків Східної традиції у провінції, Церква динамічно розвивалася. Саме тут, починаючи з почергових відправ у римо-католицьких храмах, вірні під дією Святого Духа, вимолили вперше в Іспанії окремі приміщення для богослужінь. Тепер вже не потрібно узгоджувати розклади та використовувати тимчасові іконостаси, оскільки щедрою рукою монсеньйора Рафаеля ми стали повноправними господарями у церквах Торев’єхи та Аліканте. У цьому справді батьківському відношенні як з боку іспанського, так і українського єпископів  проявляється безмірне Боже милосердя до людини, яка своєю працею, молитвою, життям прославляє свого Творця.

 

Наступної днини, у Празник Різдва Йоана Предтечі Апостольський Візитатор у співслужінні з отцями Олександром Дорикевичем та Віктором Пархоменком молився у храмі м. Торев’єха. У своєму короткому слові владика зворушливо представив постать святого-мученика, який свідчив про Світло, а також став жертвою легковажної клятви Ірода.

 

Щоденні літургії владики у новозбудованому храмі Торев’єхи були символом глибокого зв’язку з апостольською традицією молитви Церкви, яка скріплює Божий народ у вірі і любові. Особливі, теплі слова, які не залишили байдужим кожного християнина, перетворили дні візиту на благословенний час, який надихає на нові звершення заради добра сотворінь.

 

Вершиною взаємної вдячності вірних і їх невтомного провідника став день святкування Престольного празника Торев’єського храму св. Апостолів Петра і Павла, задля зручності вірних перенесений на неділю 10 липня. У цей день задовго до богослужіння церква гомоніла радісними подіями. З усіх околиць з’їхались українці, щоб разом з Архієреєм долучитись до найбільшого Божого таїнства – воплочення в Літургії Сина чоловічого. І навіть ім’я новонародженої християнки (Богдани) підкреслювало особливість свята. Адже перший маленький десятирічний ювілей громади у Торев’єсі підтвердив велич Церкви і незнищеність Божого люду.

 

Це небуденне свято приїхали розділити з нами Дон Франціско Конеса, Генеральний вікарій дієцезії Орівела-Аліканте, отець Василь Халак, новопризначений капелан для українців-католиків Візантійського обряду у м. Аліканте, о. Олександр, капелан румунської греко-католицької громади. Окремі вітання пролунали з уст владики на адресу радників міського голови Торев’єхи: Maria Del Carmen Mateo Bosch, Rosario Martinez Chazarra та Javier Montoro Gomez.

 

Після закінчення Літургії преосвященний Діонісій ще раз тепло подякував всім присутнім за спільну молитву, особливо відзначивши десятилітнє служіння громаді незмінного її капелана протоієрея Олександра Дорикевича.

 

Але свято було б не повним, якщо б не було надано слово наймолодшим його учасникам. Тому після нетривалої перерви українці та гості зібрались у місцевому Палаці музики. Діти декламували, співали, танцювали, грали на музичних інструментах. Багатогранна програма показала не тільки глибокий зв’язок нашого народу зі своєю Батьківщиною, але й долучила присутніх до найкращих зразків світової музичної духовної спадщини. Серед виконаних творів різних народів та різних століть (від «Алилуя» В.Моцарта до «Pie Jesu» Andrew Lloyd Webber) на особливу увагу заслуговує завершальний номер концерту: арія Андрія з опери «Запорожець за Дунаєм» Петра Гулака-Артемовського: «Щасливий путь нам, Боже, дай. На Тебе, Спасе, уповаєм, в сльозах до Тебе прибігаєм, побачить дай нам рідний край».

 

Серед організаторів концерту слід відзначити невтомну роботу автора та режисера, викладача місцевої консерваторії Наталії Хом’як, Надію Дуць, яка своєю теплотою щоразу під час схожих заходів допомагає дітям розкрити в собі щедрі Дари Святого Духа, керівника танцювального гурту Андрія Стрілецького. Особлива подяка також належить співакам Галині Селівестовій та Віктору Бухарєву, які своїм талантом наповнили концерт високодуховними творами світової музики.

 

Без сумніву, цей концерт не можна  було б назвати повністю вдалим, якщо б ми не відчували на собі Боже благословення, яке зійшло на нас з перших слів привітання преосвященного Владики Діонісія на початку концерту.

 

За повідомленням церковної громади м. Аліканте

Джерело: www.chiesaucraina.it