//

Ювілейний рік у "Далекосхідному Люрді"

Індійський Марійський санктуарій у Веланканні святкує 50-річчя піднесення його до рангу Малої Базиліки. Блаженний Іван XXIII надав йому титулу 3 листопада 1962 року. Ювілейні торжества триватимуть протягом усього 2012 року, повідомляє Радіо Ватикану.


Щодня тут молитимуться за міжрелігійний та екуменічний діалог, за місцевих вірних та духовенство, а також за доброчинців. З нагоди ювілейного року планується побудувати нову, велику церкву, яка зможе вмістити понад 15 тисяч осіб.


Веланканні знаходиться у штаті Таміл Наду на південному сході Індії. Богородиця об'явитися там у XVI столітті, а на місці об’явлення було збудовано каплицю. У XVII столітті португальські моряки під великої бурі у небезпеці загибелі корабля закликали на допомогу Марії та, щасливо діставшись до берега, побудували там церкву, яка пізніше багато разів перебудовувалася.


Нині існуюча церква побудована у нео-готичному стилі. У 2002 році блаженний Іван Павло II назвав Веланканні "Далекосхідним Люрдом".


Три роки потому санктуарій постраждав від цунамі, під час якого загинуло там кілька сотень людей, але ті, що сховалися у каплиці Богородиці, вижили. Відтоді зросла кількість паломників, серед яких є навіть представники інших релігій.