//

Ювілей Вчителів і Вихователів Львівської архидієцезії

В рамках святкувань Ювілейного Року 600-ліття перенесення столиці архідієцезії та митрополії з Галича до Львова, сьогодні, 07 жовтня 2012 р., в Митрополичій базиліці Успіння Пресвятої Діви Марії у Львові, відбувся Ювілей Вчителів і Вихователів. Урочисту Святу Месу з цієї нагоди очолив єпископ Леон Малий – Єпископ-помічник Львівської Архідієцезії Римсько-Католицької Церкви. В урочистотях взяли участь: настоятель кафедрального храму о. прелат Ян Нікєль; священики-вихователі Львівської Вищої Духовної Семінарії РКЦ на чолі з Ректором о. Олегом Саламоном; священики Львівського деканату та архідієцезії, монаші ордени та чисельно прибулі вчителі і вірні Львівської архідієцезії.

 

Євхаристія об 11:30 розпочалася від слів вітання о. Яцека Уляша – організатора і відповідального за Ювілей Вчителів і Вихователів.

 

В проповіді єпископ Леон Малий зазначив, що: «... Виховання, довіреної вчиттелю чи вихователю молодої людини, несе велику відповідальність перед Богом. За короткий час ці люди, будуть будувати наше майбутнє і від них воно буде залежити. (...) Від цих дітей чи молоді буде залежити, чи майбутній світ буде будований на Богу, з Богом і в Богу. Чи світ буде з цінностями християнської віри, чи буде тільки керуватися егоїстичним прагненням догоджати матеряльним потребам людини. Тому так важливим є те, щоб крім передання інтелектуальних здобутків розуму, вчитель передав духовні цінності. Ми добре знаємо, що не має більших цінностей від Христових – цінностей, котрими і є сам Бог – цінність Віковічна. (...) І ще одне. Вчитель чи вихователь повинен пам’ятати, що він повинен виховувати не тільки другу людину, але передусім себе – через виснажену працю над собою, змінюючись в другого Христа. Це покликання кожної людини – покликання до святості», – мовив єпископ.

 

Під кінець Меси відбулася адорація Пресвятих Дарів, поєднана з молитвою розарія. Після літургії учасники ювілею зустрілися в залі св. Йосифа Більчевського, де мав місце почастунок та конференція присвячена темі патріотизму, автором котрої був о. Яцек Уляш.

 

Закінчився Ювілей Вчителів і Вихователів екскурсією по кафедральному соборі Успіння Пресвятої Діви Марії у Львові.

 

Джерело: rkc.lviv.ua
ФОТО – Вероніка КЕРНИЦЬКА