//

Юрмала: після незадоволення батьків в дитсадку заборонили молитви

На початку січня в багатьох латвійських ЗМІ з'явилася інформація про юрмальский дитячий садок «Madara», в якому дітей навчали молитов і основ християнства. Проте скандал вибухнув після того, як батьки декількох малят обурилися цим фактом і заявили, що релігії не місце в дошкільній установі. Тепер в дитсадку більше не моляться.
 

 

Як відзначає телепрограма «Панорама», батьки були здивовані, коли побачили, що їх 4-річна дитина, перш ніж почати обід, склала для молитви руки і стала проголошувати слова, що нагадують молитву. Як виявилось, цьому дитину навчили в дитсадку. Батькам це вкрай не сподобалося.
Також батьків обурював і той факт, що в актовому залі дошкільної установи знаходиться дерев'яний хрест. Як виявилось, цей хрест ще в 1991 році садку подарував священик Латвійської Євангельсько-лютеранської Церкви Айварс Бейтанс.
 

 

Батькам не припало до душі і те, що на великі релігійні свята - Пасху і Різдво - дітей відвідують священнослужителі. Раніше в цьому дитячому садку основою зміцнення християнських цінностей займалися за спеціальною учбовою програмою, якої зараз вже немає, проте традиції збереглися.
Завідувачка дитячим садком Маріта Штеймане пояснила, що на недавно проведених зборах більшість батьків висловилися за продовження навчання малят основам християнства. Проте для того, щоб ця практика продовжилася, необхідна нова ліцензована програма.
 

 

Як відзначає газета «Diena» після дзвінка співробітниці по захисту прав дітей Юрмальської думи з молитвами в дитячому садку було покінчено. Думки батьків, чиї діти відвідують цю дошкільну установу, розділилися: одні вважають, що нічого поганого в релігійному вихованні не немає, інші ж вважають, що це дітям не потрібно.
 

 

Джерело: Благовест-Инфо