//

Юрій Чорноморець: Владика Святослав поєднує в собі ті позитивні якості і харизми, які характерні для останніх пап

Я думаю, що обрання Владики Святослава матиме великий позитивний вплив, тому що владика Святослав поєднує в собі взагалі ті позитивні якості і харизми, які характерні для останніх пап, для нинішнього Папи Бенедикта XVI, тобто владика Святослав є великим інтелектуалом. Для нього також характерні такі харизми і особливості, якими був відомий і Іван Павло ІІ – це така особистість, яка до себе дуже притягує людей, дуже відкрита до людей. Одночасно він і хороший адміністратор, який вміє підтримувати дисципліну, дуже хорошу школу в будь-якому ділі. 


Я думаю, що по-перше, сама Українська Греко-Католицька Церква буде дуже динамічно розвиватись, вона переживе такий період відродження, який Католицька Церква переживала в світі при Івані Павлі ІІ.


А по-друге, вже на цій основі якогось нового оновлення, нової греко-католицької весни, можливе загальне духовне піднесення в Україні загалом. І воно може торкнутися і інших юрисдикцій, звичайно. 


Якщо говорити про те, чи слід очікувати на зміни в УГКЦ, то слід зазначити, що при Блаженнішому Любомирі було закладено фундамент і вже, скажімо, греко-католицька ідентичність не буде змінюватися. Основні завдання Церкви також не зазнають якихось змін. На цьому фундаменті просто це все буде вибудовуватися. Мова йде про те, що те, про що мріяв Блаженніший Любомир – щоб таке оновлення здійснилося, починаючи зі Львова і Києва, то тепер це оновлення має великий шанс здійснитися.


Я думаю, що це дуже мудрий вибір для Церкви. Дуже правильний. Я навіть не сподівався, що буде настільки правильний вибір, настільки вдала кандидатура.

 

Спеціально для «Католицький Оглядач» п.Юрій Чорноморець, кандидат філософських наук, релігієзнавець, богослов