//

Єзуїтські школи Квебеку не можуть навчати ... католицизму

Приватна чоловіча католицька школа Монреалю звернулася до Верховного Суду Канади після того, як апеляційний суд провінції Квебек підтримав рішення чиновників, яке забороняє навчати в школах релігії, опираючись на вчення Католицької Церкви.


Замість автономного навчання релігії школі, яку провадять єзуїти, запропонували "нейтральні" і "секулярні" курси на тему етики і релігії, які підтримує місцевий уряд.


Католицькі експерти вважають, що рекомендовані чиновниками курси поширюють моральний релятивізм і в багатьох питаннях суперечать науці Церкви. В них йдеться, серед іншого, про гомосексуалізм як нормальну форму сімейного життя. Під виглядом науки про "етику" припускається, щоб діти "пізнавали різноманіття відносин взаємозалежності між членами різних сімей".


На думку представників правління Вищої школи ім. Лойоли, рішення апеляційного суду, яке змінило постанову суду нижчої інстанції у цій справі, торкається справ релігійної свободи, а навіть того, що становить основу цінностей провінції Квебек і Канади.


Рік тому Верховний Суд Канади відхилив скаргу батьків-католиків з провінції Квебек, які не хотіли відправляти своїх дітей на обовʼязкові на території провінції лекції релятивізму. Судді визнали, що дитину не можна звільняти з уроків, на яких представляють відомості про головні релігії, буддизм та атеїзм, а гомосексуальний стиль життя представляється як цілком нормальна модель сімейного життя.


Курс етики і релігії орган освіти провінції запровадив у 2008 році. Він є обовʼязковий і охоплює дітей та молодь державних та приватних шкіл від першого класу початкової школи до останнього класу середньої школи, а також учнів, які навчаються індивідуально вдома. Від початку функціонування програми міністерство освіти відкинуло близько 2 тисяч прохань батьків звільнити дітей з примусових лекцій. На тих батьків, які перестали відправляти дітей на ці лекції, було накладено суворі штрафи, а декого навіть арештували.


У серпні 2009 року скаргу батьків відкинув Верховний Суд провінції Квебек, а в лютому 2010 року – провінційна апеляційна інстанція.


Раніше в школах провінції Квебек існувала програма науки релігії, яка дозволяла батьками вибирати між католицькою, протестантською та нейтральною за світоглядом освіту.


За матеріалами wiara.pl