//

Єзуїт з Парагваю: Бергольйо врятував мені життя

Парагвайський єзуїт о. Хосе Луїс Каравіас розповів, що коли 1972 року його переслідувала влада, тодішній аргентинський провінціал о. Хорхе Маріо Бергольйо допоміг йому сховатися і врятував йому життя.


Коли о. Каравіаса в його батьківщині переслідувала диктатура Альфредо Стресснера, в травні 1972 року він був змушений покинути Парагвай. Він оселився в провінції Чако на півночі Аргентини, там почав працювати на полі та заснував профспілку фермерів.


У цей час ним зацікавився Аргентинський антикомуністичний союз, відомий під назвою «Triple A» – воєнізоване угрупування, що використовує терористичні методи, створене з метою притишення опозиції.


«Вони прийшли зі зброєю, били нас», – згадує священик у розмові з парагвайською газетою «Ultima Hora». Тоді він зрозумів, що потребує підтримки «якоїсь інституції». Він поїхав до столиці, до свого провінціала, котрим був теперішній Папа Франциск.


«Він надав мені свою повну підтримку і скерував на роботу серед парагвайців, що жили в містах поблизу Буенос-Айреса, однак, переслідування тривало і в певний момент Бергольйо сказав мені, що «Triple A» засудили на смерть трьох священиків: Франціско Халікса, Орландо Йоріо, а третім був о. Каравіас.


Провінціал рекомендував йому виїхати з країни, оскільки «на відміну від Парагваю, в Аргентині вбивають священиків», – і таким чином врятував йому життя.


За матеріалами deon.pl