//

Єзуїт Роберт Тафт піддав жорсткій критиці літургійну традицію католицизму в період між Тридентським і Другим Ватиканським соборами

Один з найбільших у світі дослідників візантійської літургійної традиції єзуїт Роберт Тафт вельми образно заявив, що релігійні лідери «так заморозили Літургію після Тридентського собору і аж до Другого Ватиканського собору, що коли відкрили двері морозилки, все розсипалося».

 

«Другий Ватиканський собор не був тим, хто створив зловживання, це була реакція на століття жорсткості в Літургії», - сказав Роберт Тафт, колишній професор (1970-2002) і віце-ректор (1995-2001) Папського Східного інституту в Римі, в інтерв'ю CNS, яке також цитує агентство CWN.

 

«Літургія - спектакль, де немає глядачів. Ми всі - актори, - продовжив свої екстравагантні міркування вчений єзуїт. - Молитви не для Бога. Бог, зрозуміло, вже знає все це шоу».

 

Що стосується латини в літургії, Тафт додав, що «мова - для нас, і якщо Ви не розумієте мови, тоді у вас з'являється проблема».

 

«Краще бути частиною процесу, ніж стояти осторонь і критикувати, хоча я критикую, також, - сказав Тафт з приводу документів Католицької Церкви про католицизм Східного обряду. - Моє ставлення завжди було таким: я волію сам складати ці висновки, ніж це буде робити хтось, хто не розумніший за мене». Себе Тафт без зайвої скромності описав як людину, яка «досягла вершин» у вивченні візантійської Літургії.

 

«Одна з переваг старості, - це, що візантійська Літургія називає« грізний суд Христовий »: чим більше ви будете зігрівати в собі страх Божий, тим більше ви будете молитися», - розмірковує 79-річний єзуїт. «Це вже вплинуло на моє духовне життя», - додав він.

 

За матеріалами www.sedmitza.ru