//

Євросоюз засуджує релігійні переслідування

Міністри закордонних справ країн Європейського союзу рішуче засудили "насильство і акти тероризму ", що відбулися "останнім часом у різних країнах по відношенню до християн та їх місць відправлення культу, мусульманських паломників та інших релігійних спільнот".

 

У повідомленні, оголошеному 21 лютого після обговорення у Комітеті Міністрів Закордонних Справ ЄС, глави дипломатії 27 країн-учасниць висловлюють жаль, що "жоден регіон світу не вільний від лиха релігійної нетерпимості". У документі міністри також підтверджують прихильність ЄС до "заохочення і захисту релігійної свободи і переконань без будь-якої дискримінації".

 

Дипломати закликали Кетрін Ештон, Верховного представника ЄС із зовнішньої політики, звернути увагу на вже розпочаті дії та представити "конкретні пропозиції щодо зміцнення подальших дій ЄС у цій галузі".

 

У кінці січня міністри відхилили проект заяви, яка не зазначала жодної релігійної спільноти як жертви переслідувань. Глави зовнішньополітичних відомств деяких країн побоюються, що згадка наприклад про християн могла б спричинити підсилення "зіткнення цивілізацій". Однак Франція, Польща, Угорщина та Італія боролися за рішуче висловлювання ЄС.

 

"Захист прав людини також включає в себе захист релігійної свободи, для мене це очевидно," - прокоментував французький міністр у європейських справах Лоран Вокез.

 

За матеріалами www.ekai.pl