//

Європейські єпископи вибрали німецьку модель економіки

Німецька модель є моделлю вільного ринку, яка забезпечує конкурентоспроможність, одночасно є соціальною, заснованою на принципах солідарності та соціальної рівності, гарантованої державою. Цю модель застосовують переважно в німецькомовних країнах, але також використовують і в інших, наприклад, у Польщі, – йдеться в заяві Єпископської Комісії Європейського Співтовариства COMECE щодо майбутнього європейської економіки.
Документ представить завтра в польському представництві Європейського Союзу в Брюсселі кардинал Рейнхард Маркс. Вже сьогодні звіті COMECE виклали основний зміст цієї заяви.

 

Заява є відповіддю єпископів на нинішню кризу. Вони пропонують еволюцію європейської економіки до німецької модель, засновану на принципах відповідальності та солідарності. Єпископи впевнені, що так Європа подолає труднощі, з якими стикається глобальна конкуренція, а також забезпечить ефективність соціальних послуг.

 

Єпископи зазначають, що принцип вільного ринку не є чимось антигромадським. Вони нагадують, зокрема, про позитивну роль конкуренції. Європейський Союз «повинен боротися з монополіями, картелями, встановленням цін і обмеження конкуренції зловживанням економічної чи соціальної допомоги», – йдеться в документі. Але єпископи також засудили економічну модель, яка орієнтується виключно на прибуток, без урахування соціальних і екологічних аспектів, а також не думає про прийдешні покоління.

 

За матеріалами: Radio Watykańskie