//

Європейські міністри про переслідування християн

Міністри закордонних справ Польщі, Франції, Італії та Угорщини спрямували до глави дипломатів ЄС Кетрін Ештон лист про переслідування християн. Документ, про який пише сьогодні КАІ, датований 5 січня і вже був поданий на розгляд представнику Європейського Союзу з питань зовнішньої політики і безпеки. Автори звернення нагадують про трагічні події в Багдаді - 31 жовтня, а також в Олександрії - 31 грудня 2010 року.

 

Глави дипломатії підкреслюють, що ці напади доводять "існування терористичної стратегії, спрямованої на взаємне протистояння релігійних громад, особливо нападаючи на місця їхнього поклоніння." "Становище християн, що живуть в деяких країнах Близького Сходу в цей час, в кінцевому підсумку призведе до їхньої еміграції. Це також стосується й інших релігійних меншин", - зазначають міністри - додавши: "Європейський союз не може залишатися байдужим до цього явища".

 

Як написано в листі, в теперішніх обставинах міністри вважають, що треба підтвердити загальну заангажованість і постійну пильність, прикладаючи зусилля до співпраці з зовнішніми партнерами ЄС у боротьбі проти тероризму і його негативного впливу на стабільність ситуації в міжнародному аспекті.

 

"Підбурювання до насильства і вдавання до нападів щодо різних груп і релігійних громад не прийнятні", - пишуть дипломати. Вони звертають увагу, що Європейський Союз та його держави-члени повинні продемонструвати свою тверду позицію в цій справі.

 

Глави дипломатії підкреслюють, що їхня турбота не обмежується християнами Близького Сходу: "Ми хочемо захистити всіх жертв погроз і переслідувань, що випливають з релігійної приналежності" .

 

Також вони звертаються Високого представника Європейського союзу з питань спільної зовнішньої політики і політики безпеки, вимагаючи, щоб питання про переслідування християн було включене до порядку денного Ради ЄС на 31 січня 2011 року.

 

На заклик міністрів уже є відповідь. Під час обговорення в Європейському парламенті про переслідування християн, яке відбулося 19 січня, голова ЄС із зовнішньої політики оголосила, що 31 січня на нараді в ЄС будуть обговорювати проблеми свободи віросповідання.

 

За матеріалами ekai.pl