//

Європа реагує на переслідування християн

За ініціативою польських депутатів в ЄП: Ришарда Леґуткі, Томаша Поремби і Конрада Шиманського 19 січня на пленарній сесії відбудуться дебати, присвячені ситуації християн на світі. Італійський парламент прийняв резолюцію, що стосується переслідувань християн, а прем'єр Берлусконі декларує участь Італії в боротьбі за релігійну свободу.

 

Активність депутатів до Європейського Парламенту з Групи Європейських Консерваторів і Реформаторів: Ришарда Леґуткі, Томаша Поремби і Конрада Шиманського отримала позитивний відгук. Провести дебати вирішив головний орган ЄП, який приймає рішення, тобто Конференція Глав. Дебати відбудуться в середу 19 січня після полудня. Свою заяву висловить серед інших Висока Представниця у справах Закордонної Політики Кетрін Ештон.

 

 

«Добре, що Європарламент врешті займеться такою важливою темою, яку багато років ця інституція замовчувала. Прикладів переслідувань християн у всьому світі є дуже багато. Найвищий час, щоб ЄП не тільки осудив ці акти, але також прийняв стратегію, що має на меті запобігання цього типу ситуаціям в майбутньому» – говорить Томаш Поремба.

 

 

«Завдяки нашим зусиллям справа переслідувань християн стає в центрі уваги Європейського Союзу. Це важлива зміна за останні роки. ЄС мусить використати свій політичний і економічний потенціал, щоб чинити тиск на численні країни, де доходить до переслідувань. Світ мусить почути, що ми насправді зацікавлені в захисті права на релігійну свободу. Інакше ніщо не зміниться» – додає Конрад Шиманські.

 

Італія вже висловила готовність разом з Єгиптом оголосити війну нетерпимості і тероризму, що виразив прем'єр Сільвіо Берлусконі в спеціальній заяві стосовно нещодавньої хвилі атак на християн.

 

Керівник італійського уряду підкреслює, що „болючий замах на церкву коптів в Александрії був грізним виявом тероризму, який зачепив всю єгипетську спільноту, а також її глав”. Берлусконі переконаний, що „при підтримці Європейського Союзу, яку ми одразу мобілізували, нам вдасться разом виграти битву з нетерпимістю і тероризмом”. „Ми не можемо не відновити нашої турботи з приводу епізодів, які особливо за останні місяці знекровили Близький Схід, де християни стали жертвою жорстоких замахів. Стратегія тероризму має на меті посварити релігійні спільноти і підірвати верховенство помірних арабських країн, підкріпляючи недопустимий клімат ненависті і насилля, якому Італія, разом з Європейським Союзом та дружніми країнами, такими як Єгипет, вмітимуть протистати”, підтвердив прем'єр Італії.

 

Резолюція, що стосується переслідувань християн і християнофобії, була проголосована в Палаті Депутатів 504 голосами підтримки і дев'ятьма, що утрималися. Документ зобов'язує уряд Сільвіо Берлусконі застосувати „політичний і економічний тиск на захист релігійної свободи, особливо християн, а також інших меншин, яких переслідує також і уряд, як і при його тихому дозволі і безкарності винуватців”.

 

Зазначається також підвищення інформованості на цю тематику серед шкільної молоді. У двосторонніх взаєминах уряд Італії повинен керуватися „фактичною участю держав на користь терпимості і релігійної свободи”, а також подбати про те, щоб аналогічний критерій прийняв весь Європейський Союз.

 

 

За матеріалами КАІ