//

Європа потребує Євангелія – Папа до делегації Македонії і Болгарії

Про актуальність „апостолів слов'ян” Кирила і Методія нагадав Папа римський, приймаючи делегації Македонії і Болгарії. У їх склад входять як представники найвищої влади обох країн, так і місцевих православних і Католицької Церков. Вони прибули до Риму, як і щороку, з нагоди урочистості цих святих, яку Церкви, що використовують юліанський календар, відзначають 24 травня. Кирило похоронений в римській базиліці святого Климента. Бенедикт XVI прийняв спочатку македонську делегацію, на чолі з президентом Георгієм Івановим.

 

„Ці святі брати, відіслані до слов'янських народів, звіщали Євангеліє серед численних труднощів, але їх завжди підтримувала незламна довіра, покладена на Господа, – говорив Папа римський до македонців. – Їх оживляло гаряче прагнення допомогти людям пізнати Христове Євангеліє. Тому вони посвятили своє життя ознайомленню їх з християнською доктриною, збираючи її в книгах, писаних слов'янською мовою. Без сумніву, ця подія була вирішальною для зростання і розвитку всієї цивілізації та слов'янської культури. Свідчення і навчання святих Кирила і Методія весь час актуальні як для тих, хто служить Євангелію, так і для тих, хто покликаний керувати долями народів. Життя цих чоловіків було цілком віддане апостольській діяльності. Божа інтуїція, щоб зробити зрозумілим і доступним для людей послання Об’явлення, стала причиною єдності для різних традицій і культур. Приймаючи Божий план спасіння, народи можуть відшукати підстави, щоб будувати цивілізацію і суспільство, просочене духом примирення і мирного співіснування. Справжня єдність є неможливою без пошани гідності кожної людської особи і її невід’ємних прав. Христове Євангеліє, як це добре розуміли святі Кирило і Методій, може освітлити кожне середовище і вимір досвіду людини, щоб зробити його у повній мірі людським”.

 

Після того Папа зустрівся з болгарською делегацією, на чолі із спікером Цецкою Цачева Данговською. Приймаючи представників країни, що належить до Європейського Союзу, він підняв проблематику нашого континенту.

 

„Європейським народам, які розкриваються в цих роках на нові перспективи співпраці, ці два великі святі нагадують, що їх єдність буде сильніша, якщо опиратиметься на християнських коренях – підтвердив Бенедикт XVI в слові, скерованому до болгар. – В складній історії Європи християнство є центральним, значущим елементом. Християнська Віра сформувала культуру старого Континенту і нерозривно переплела з його історією. І то до такої міри, що не була б зрозумілою без віднесення до подій, пов'язаних спочатку з великим періодом євангелізації, а потім з довгими віками, в яких християнство відігравало щоразу важливішу роль. Тому важливо, щоб Європа виростала також в духовному вимірі, ідучи слідом за своєю найкращою історією. Єдність континенту, свідомість якого поступово дозріває і приймає також політичної форми, є перспективою, що подає велику надію. Європейці покликані до того, щоб докладати зусилля, щоб створити умови глибокої єдності і ефективної співпраці між народами. Щоб будувати нову Європу на тривалих підставах, не вистачить звернутися тільки до економічних інтересів. Потрібно швидше опертися на автентичних цінностях, які мають підставу в загальному моральному праві, вписаному в серце кожної людини”.


За матеріалами Radio Watykańskie