//

Євро-2012. Кардинал Дзівіш:"Можливість об'єднати народи Старого Світу"

«Чемпіонат Європи з футболу 2012 року буде все більше сприяти об'єднанню Європи». Про це заявив Архиєпископ Кракова кардинал Станіслав Дзівіш в інтерв'ю Радіо Ватикану та газеті «Avvenire», говорячи про Чемпіонат Європи з футболу, що проходить в ці дні в Польщі і на Україні.

 


«Перш за все, цей Чемпіонат стирає поділи між Сходом і Заходом. Берлінська стіна впала, але в глибині сердець поділ існує до сих пір. Звичайно, ці ігри допомагають об'єднати Європу ».

 


«Сьогоднішня Польща, - сказав кардинал Дзівіш, - відрізняється від Польщі в роки марксистської диктатури. Свобода, безумовно, призвела до економічного відродження, але також і до культурних змін. Я думаю, що Польща була до цього готова. Тепер вона повинна йти вперед, не втрачаючи тієї духовної нитки, яка супроводжувала польський народ, християнський протягом століть.

 


Папа Бенедикт XVI в своєму посланні до польських єпископів пише, що саме спорт може стати приводом до подолання індивідуалізму і егоїзму нашого часу. Ми сподіваємося, що Чемпіонат з футболу пройде вдало, в справжньому спортивному дусі ».

 


Що стосується інформації про майбутню маніфестацію російських уболівальників у Варшаві напередодні матчу між Польщею і Росією 12 червня, кардинал заявив, що, якщо раніше стояло питання марксистського комунізму, то зараз між польським і російським народами проблем не існує. «Росіяни - це добрий народ, чутливий до спорту і культури».

 


Кардинал Дзівіш згадав недавній візит збірних Голландії та Італії в Освенцим проти расизму й антисемітизму. «У Польщі та на Україні расизму як такого взагалі не існує. Навпаки, є велика симпатія до чорношкірих чи євреїв. Однак, на Заході є деякі кола, які бажають нав'язати нам ідею расизму та антисемітизму ».

 


На питання журналіста про особисті футбольні симпатії і його ставлення до чемпіонату кардинал відповів, що він з цікавістю стежив за грою команд, і збірна Росії йому здалася дуже сильною. «Сенсаційний результат матчу між Росією і Чехією став для всіх великою несподіванкою. Шкода, що зустріч Італії та Іспанії відбулася на початку чемпіонату, вони завжди показують спорт на найвищому рівні. Будемо намагатися, щоб християни зрозуміли, що спорт є чимось дуже важливим, особливо для людського розвитку».

 

За матеріалами: radiovaticana.org