//

Євреї задоволені беатифікацією

Іван Павло ІІ завалив тисячолітній мур недовіри єврейського світу – сказав головний равин Риму. „L'Osservatore Romano” пише про реакцію єврейських середовищ на беатифікацію папи.

 

Йосі Пелед, офіцер ізраїльської армії високого рівня і співпрацівник прем’єра Беньяміна Нетаньяху зазначив: «Мій візит до Риму має лише одну ціль: віддати честь постаті Івана Павла ІІ. Від віку дев’яти років, коли я приїхав в Ізраїль, це вперше  я погодився бути за межами країни в дні, коли поминаються жертви Голокосту».

 

Посол Ізраїлю при Апостольській Столиці Мордехай Леві підкреслив, що відношення Івана Павла ІІ до юдаїзму «не було результатом лише розумового процесу, але також глибокого емоційного заангажування».

 

Головний равин Риму Ріккардо Ді Сегні підкреслює, що «Іван Павло ІІ здійснив революцію, руйнуючи тисячолітній мур недовіри єврейського світу».  Візит Івана Павла І до Ізраїлю, відвідування синагоги, становлення дипломатичних стосунків між Апостольською Столицею та державою Ізраїль равин назвав «епохальними кроками».

 

«Очевидно, щодо процесу беатифікації юдаїзм відчуває цілковиту чужість, однак цей великий римський день на честь Івана Павла ІІ приймає як істотне вираження релігійних почуттів, який показує, що мільйони жителів відчувають потребу релігійних почуттів» - підкреслив Ді Сегні.

 

Колишній головний равин Риму Еліо Тоафф, який тими днями відзначав своє 96-річчя, ще раз підкреслив з нагоди беатифікації, що «пам'ять про папу Кароля Войтилу залишиться незатертою у колективній пам’яті  єврейського народу з огляду на його заклики до братерства і дужа толеранції, якому чуже всіляке насилля».

 

«У стосунках між нашими двома великими релігіями в цьому новому тисячолітті, яке вже змогли заплямувати кроваві війни і чума расизму, наслідство Івана Павла ІІ залишається одним з небагатьох духовних островів, які гарантують виживання і духовний прогрес людства» - зауважив емеритований головний равин.  

 

За матеріалами: ЕКАІ