//

Євреї в обороні Пія ХІІ

«Було би помилкою вважати, що монастирі в Римі допомагали переховувати євреїв під час війни без підтримки Ватикану» - ствердив посол Ізраїлю при Апостольській Столиці.

 


Шокуючу для певних кіл доповідь Мордехая Леві надрукував комунікат  отців оріоністів. Ізраїльський дипломат передав монахам у їх римському осередку медаль Праведника Народів Світу, присвоєну посмертно єрусалимським інститутом Яд Вашем для їх співбрата о.Гаетано Пітцініні.

 

Медаль присвоєна монахові, який чудесним чином вцілів під час землетрусу, маючи при цьому 11 років, був сиротою, а потім вихованцем святого Алойзія Оріоне, за те, що в часі війни він переховував багато євреїв, незважаючи на ризик для власного життя.

 

Амбасадор Ізраїлю ствердив, що «хибно було би ствердити, що Ватикан і Папа противилися діям щодо порятунку євреїв.  Апостольська Столиця внесла свій вклад. Не могла запобігти від’їзду поїзда до Аушвітца 18 жовтня 1943 року  три дні по виловлюванні в римському гетто. Безсумнівно, римські євреї очікували в той час допомоги Папи, але фактично після 18 жовтня таких поїздів до Аушвіца не було». Посол підкреслив, що воля Ватикану рятувати євреїв є незаперечним фактом. 

 

За матеріалами: Radio Watykanskie