//

Євангеліє змінило світ і продовжує його змінювати, – Папа Бенедикт ХVI перед молитвою «Ангел Господній»

Сьогодні ми живемо в епоху Нової Євангелізації. Перед нами відкриваються широкі горизонти для проповідування Євангелія, коли регіони з стародавньою християнською традицією покликані знову відкривати красу віри, – сказав Папа перед молитвою «Ангел Господній» у своїй літній резиденції у Кастель Гандольфо 18 вересня.


«Дорогі брати і сестри!


У сьогоднішній Літургії ми читаємо фрагмент з Послання Св. Павла до филипян, тобто до членів спільноти, яку заснував сам Апостол в місті Филипи – важливій колонії в Македонії, нинішній північній Греції. Павло прибув до Филипів під час своєї другої місіонерської подорожі, коли відплив від берегів Анатолії через Егейське море. Це перший раз, коли Євангеліє прибуло до Європи. Це був 50 рік, тобто близько 20 років після смерті та воскресіння Христа. Однак Послання до филипян містить гімн Христові, який є повним синтезом Його таємниці: втілення, «chenosi», що означає приниження аж до смерті на хресті та Його воскресіння. Ця таємниця стає чимось новим завдяки життю апостола Павла, який пише це послання, коли перебуває у в'язниці в очікуванні вироку життя або смерті. Він каже: «Бо для мене життя – це Христос, і смерть – це вигода. (Фил. 1, 21). Це новий сенс життя, людського буття, яке стає єдністю з живим Ісусом Христом, і не тільки як історичною постаттю, вчителем мудрості, релігійним лідером, але з людиною, в Якій живе Бог. Його смерть і Воскресіння – це Добра Новина, яка починаючи з Єрусалиму, повинна дійти до людства і народів, змінити всередині всі культури, відкриваючи їх на фундаментальну істину: що Бог є любов'ю, став людиною в Ісусі та через Його жертву відкупив людство від рабства зла, даючи йому гідну довіри надію.


Св. Павло був людиною, яка уособлювала в собі три світи: єврейський, грецький і римський. Не випадково, що Бог доручив йому місію нести Євангеліє з Азії до Греції і потім до Риму, який був мостом для розповсюдження християнства аж до кінців землі. Сьогодні ми живемо в епоху Нової Євангелізації. Перед нами відкриваються широкі горизонти для проповідування Євангелія, коли регіони з стародавньою християнською традицією покликані знову відкривати красу віри. Головними героями цієї місії є чоловіки і жінки, які, як св. Павло, можуть сказати: «Для мене життя – це Христос». Особи, сім'ї, суспільства, що працюють у винограднику Господньому, за Євангелієм сьогоднішньої неділі, це щирі й лагідні працівники, які не просять ніякої зарплати, крім тієї, що можуть брати участь у місії Ісуса і Церкви. Апостол Павло говорить: «А якщо життя в тілі – це для мене результат роботи, то не знаю, що вибрати» (Фил. 1,22): або повне сопричастя з Христом після смерті, або служіння в Його містичному тілі на цій землі.


Дорогі друзі! Євангеліє змінило світ і далі його змінює, як ріка, яка зрошує поля. Звернемося в молитві до Діви Марії, щоб у Церкві достигали священичі, монаші та світські покликання для служіння Нової Євангелізації».


Після молитви «Ангел Господній» Папа привітав паломників французькою, англійською, німецькою, іспанською, словацькою та польською мовами. Святіший Отець згадав також вчорашню беатифікацію о. Франческо Палеари в Турині, що жив на рубежі XIX–XX століть, служив хворим і убогим в «Малому Будинку Божого Провидіння», який заснував св. Джузеппе Коттоленто. «Ми дякуємо Богові за цього світлого свідка Його любові», – сказав Папа.


За матеріалами Ватыканскае радыё