//

ЄС до Британії: поважайте права християн

Британський уряд отримав вказівку переглянути, чи були дотримані всі права християн під час розгляду справ у британських судах.


Цей запит зробив Європейський Суд прав людини у Страсбурзі від імені чотирьох християн, котрих покарали за вираження їх віри на робочому місці. Вони звернулися до Європейського суду після того, як програли справи у судах Великобританії. Суд вважав їх справи достатньо важливими для того, щоб провести їх подальший розгляд.


До складу позивачів входить Надія Евейда, працівниця Британських Авіаліній, котрій заборонили носити хрестик разом з уніформою. Християнський юридичний центр підтримує двох позивачів: консультанта Гері МакФарлейна, котрий відмовив провести терапію гомосексуальній парі, та медсестру Ширлі Чаплін, котрій заборонили працювати на території лікарні після того, як вона відмовилась зняти нагрудний хрестик. Четвертою позивачкою є колишня реєстратор Лілліан Ладель, котру оштрафувала рада північного Лондона за відмову проводити церемонію для одностатевих пар.


Європейський Суд вирішить чи проводити подальші слухання після того, як уряд матиме шанс надати відповідь на запит.


Засновниця і директор  Християнського юридичного центру, Андреа Мінічіелло Віліамс, зазначила, що ці справи є надзвичайно важливі.


«Виглядає на те, що існує непропорційна ворожнеча по відношенню до християнської віри, а розгляди справ у судах Великобританії привели до глибокої несправедливості» - розповідає вона. «Якщо ми доб’ємося успіху в Страсбурзі, то надіюсь, що Акт Рівності та інше законодавство буде скасоване і переглянуте, щоб християни могли вільно працювати і діяти відповідно до їх совісті».


Раніше цього року Європейський Суд прав людини підтримав італійське право розміщувати розп’яття у шкільних кімнатах після затяжної юридичної боротьби між державою і матір’ю, котра заявляла, що присутність розп’ять порушує її право виховувати дітей відповідно до її секуляризованих поглядів.


За матеріалами Scottish Catholic Observer