//

Єрусалимський Патріархат розірвав євхаристійне спілкування з Румунською Православною Церквою

Як повідомив офіційний сайт Єрусалимської Православної Церкви, Священний Синод Єрусалимського Патріархату на своєму засіданні 9 травня цього року «одноголосно з жалем вирішив» перервати євхаристійне спілкування з Румунською Православною Церквою.


Причиною конфлікту стала суперечка довкола будівництва Румунською Православною Церквою храму на території під юрисдикцією Єрусалимського Патріархату. Переговори між офіційними представниками двох Помісних Церков, а також листування предстоятелів Єрусалиму і Бухаресту так і не привели до вирішення спірного питання.


Позавчора, під головуванням Єрусалимського патріарха Теофіла відбулося засідання Священного Синоду Єрусалимської Православної Церкви. Священний Синод розглянув ситуацію, що виникла довкола будівництва в Єрихоні храмового комплексу Румунської Православної Церкви, на що не було отримано згоди Єрусалимської Церкви. Єрусалимський Патріарх Теофіл в січні цього року надіслав листа румунському Патріархові Данилу з вимогою припинити незаконне будівництво храму на території під юрисдикцією Єрусалимської Церкви. Проте у відповіді Патріарх Данило, повністю визнаючи юрисдикцію Єрусалимського патріарха над Ізраїлем і Палестиною, зазначив, що в сучасних умовах неможливо зі всією строгістю буквально слідувати територіальному розмежуванню Помісних Церков і запропонував Єрусалимській Патріархії визнати будівництво румунського храму і дати своє благословення на його функціонування.


Розглянувши дане послання Румунського Патріарха Данила Священний Синод Єрусалимського Патріархату визнав вимоги представлені в посланні незаконними, а будівництво румунського храму в святій Землі – антиканонічним. Оскільки, як видно з послання патріарха Данила, Румунська Церква відмовилася припиняти будівництво спірного храму в Єрихоні, Священний Синод Єрусалимської Церкви прийняв рішення припинити євхаристійне поминання Румунського Патріарха Данила. Також Синод постановив позбавити сану архимандрита Єроніма (Кречу), настоятеля румунського храму, як такого, що незаконно вторгся на  територію іншої Помісної Церкви.

Джерело: www.pravmir.ru