//

Єрархи Святої Землі про Рік віри

«Приклад первісної єрусалимської християнської громади може послужити прикладом для оновлення сучасної християнської громади», – на це звертають увагу католицькі єрархи Святої Землі, які під час своєї останньої Асамблеї прийняли звернення з нагоди Року віри. Вони зазначають, що цей період набирає особливого значення саме на тих землях, де розпочалася історія віри, звідки походять її свідки, яких зустрічаємо на сторінках Святого Письма і де в день П’ятидесятниці народилася Церква.

 

Душпастирський лист не оминає проблем, серед яких місцеві Церкви покликані переживати Рік віри, а це насильство, несправедливість, брак безпеки. «Наші численні брати й сестри у вірі обрали шлях еміграції, залишаючи наші громади, дедалі убогіші та слабші», – пишуть ієрархи, зазначаючи, що в цьому контексті безнадія є ще одним випробуванням для віри. Однак, додають католицькі ординарії Святої Землі, саме важкі часи вчиняють очевиднішим той факт, що віра не є плодом наших зусиль, але безкорисливим Господнім даром.

 

«Віра, якої шукаємо, – пишуть вони, – є благодаттю, а тому молимося, щоб Воскреслий Господь зміцнював нашу віру та вчиняв нас Своїми радісними та сповненими надії свідками. Ми повинні шукати Божу благодать посеред усіх цих подій, навіть там, де існує смерть, кровопролиття, переслідування й насильна міграція». Лише з допомогою Божої благодаті, – зазначають ієрархи, – християни Близького Сходу зможуть розпізнати свою роль у цій бурі, яка лютую навколо них.

 

А щоб випросити дар віри, єпископи вказують на звичні жести християнського життя: постійна молитва та участь в Святих Тайнах, участь в Службі Божій, читання катехизму, прощі та молитва у святих місцях.

 

Джерело: Радіо Ватикан