//

Єпископів катакомбної Церкви Китаю відпустять на волю?

Китайські католики сподіваються, що завдяки реформі карного кодексу, яка почала діяти 1 січня цього року незабаром на свободу вийдуть ув’язнені протягом багатьох років без слідства і процесу єпископи і духовенство «катакомбної Церкви».

 


У той же час, в церковних колах є і скептики, які вважають, що реформа змінить зовсім небагато у житті переслідуваних за вірність Папі вірних.

 


Знавець китайської проблематики о.Бернардо Червелера пояснює, що у новій реформі передбачено, що ніхто не може бути змушуваний до самозвинувачення, тобто що арешт може мати місце лише на доказах, зібраних правовим шляхом, тобто, не за допомогою тортур і катувань. Забезпечується також можливість контакту з адвокатом. Крім того, родина підозрюваного повинна бути повідомлена про причини затримання і місце ув’язнення. Поліція не може когось ув’язнити, якщо передбачуваний термін покарання не перевищує шести місяців.

 


Місцеві вірні очікують на повернення додому 80-річного катакомбного єпископа Джеймса Су Зіміна, якого вже 15 років утримує поліція, 90-річного єпископа Косми Ші Енксіанга, затриманого ще у 2001 році, а також інших в’язнів комуністичного режиму.

 


Скептики в свою чергу зауважують, що вже у 2004 році вносили поправки до конституції країни, куди внесли речення про повагу і охорону прав людини, але з того часу в країні фактично нічого не змінилося. 

 

За матеріалами: wiara.pl