//

Єпископи УГКЦ обговорюють наступні кроки стратегії живої парафії, – Catholic News Service

Єпископи УГКЦ з усього світу зібралися в Канаді для того, щоб обговорити, яким чином зробити парафії більш живими, особливо через участь мирян. Їх рішення мають враховувати ту різноманітність, яку становлять вірні УГКЦ на чотирьох континентах, - пише американське видання "Catholic News Service".


«Ми маємо парафії, які зростають» і потребують душпастирської, фінансової та структурної підтримки, – розповідає канадський єпископ Кен Новаківський з Нью-Вестмінстера, котрий очолює команду із втілення стратегії «Візія – 2020».


На деяких сільських парафіях населення старіє і кількість вірних зменшується, тому члени Синоду мусять вирішити яким чином підтримувати тих священиків, які багато часу приділяють відвідинам хворих та відправі похоронів, – розповідає владика Новаківський. З іншої сторони, єпископи мають розглянути питання як допомогти священикам на великих парафіях не виснажувати себе.


Ініціатива «живої парафії» була погоджена на Синоді 2011 року, коли єпископи збирались у Бразилії. Першими кроками до її реалізації було ознайомлення священиків та представників усіх єпархій з планом стратегії та запровадження його на місцях.


Архиєпископ Стефан Сорока з Філадельфії зазначив, що наскільки йому відомо, «семінари для священиків пройшли успішно і справили позитивне враження». «Стратегія «Візія – 2020» допомогла нам зосередитися на цілях… чого нам слід прагнути досягти тепер», – додав владика.


Владика Новаківський розповів, що 70% із близько 4500 священиків УГКЦ по всьому світу зголосились і тепер задіяні у реалізації плану стратегії. За його словами, цього року владики Синоду надіються задіяти релігійні та монаші спільноти.


Як зазначив владика в інтерв’ю для «Catholic News Service», на Синоді він представить єпископам звіт щодо проведених робіт. Члени Синоду або попросять комісію продовжувати виконувати даний план, або внесуть певні зміни.


Зазвичай Синод єпископів УГКЦ збирається в Україні, однак цього року їх зустріч в Канаді присвячена 100-літтю від прибуття до Канади першого українського католицького єпископа блаженного Микити Будки. Як зазначив Архиєпископ Лаврентій Гуцуляк із Вінніпегу, єпископи, що прибули на Синод з інших країн, були приємно вражені участю канадських мирян. Навіть до складу організаційного комітету Синоду входять миряни.


За словами владики, греко-католики Канади мають жіночі, чоловічі та молодіжні групи. Групи мирян проводять національні зібрання, обирають лідерів та беруть активну участь в житті Церкви. «Хоча ми (канадійці) можемо сприймати це як належне, однак наші вірні в інших країнах не завжди можуть організуватися таким чином», – додав він.

 

В грудні минулого року Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук звернувся до вірних по всьому світу із пастирським листом «Жива парафія – місце зустрічі з Христом», в якому говорив про елементи, необхідні для «зросту в святості та єдності з Ісусом Христом». За його словами, вірні всякого віку повинні продовжувати вивчати про свою віру – не лише з Біблії, але й з Катехизму Католицької Церкви. Священики повинні навчати, а вірні мають обов’язок вивчати, оскільки «постійна і тривала формація різноманітних вікових груп… є необхідним компонентом живої парафії». Парафіяни мають регулярно приступати до таїнств, а родини мають стати «школою молитви», – зазначив Блаженніший Святослав.


«Наші парафії можуть стати тими місцями, де дбають про сиріт, захищають вдів, допомагають бідним і розділяють терпіння хворих», – йдеться у листі. На парафіях мають бути активні пастирські та парафіяльні ради, а також «добре сформовані та зрілі співпрацівники, які допомагатимуть священикам провадити катехитичні школи, церковні братства, благодійну діяльність, молодіжні організації та молитовні групи», – зазначив Глава УГКЦ. – «Однією із найбільших відповідальностей лідерів парафіяльних спільнот є розрізнення Божої волі і пошук найкращих шляхів для втілення її в житті парафії». За його словами, кожен член парафії повинен мати місійного духа.


Архиєпископ Сорока розповів для «Catholic News Service», що у Архиєпархії Філадельфії він надіється провести працю із людьми, які приходять до храмів, щоб вони, в свою чергу, досягали тих людей, які не приходять. «Багато людей відійшло», – зазначив він. – «Однак якщо сьогодні ми не працюватимемо з тими, хто приходить до храму, то до кого нам промовляти тоді, коли вони відійдуть?»


Владика розповів, що з метою досягти тих католиків, які відходять від Церкви, довелось внести певні зміни до завдань священиків, в тому числі запровадити їх присутність в соціальних мережах на кшталт Facebook і Twitter. Цієї осені планується створити два коротких DVD-диски: один про «Вірую», а другий про те, чого люди ходять до церкви і що дає їм відчуття приналежності до Неї. Диски будуть розповсюджувати серед вірних, які ходять до храмів з надією, що вони захочуть поділитись ними з друзями і родичами, які відійшли від Церкви.

 

За матеріалами Catholic News Service