//

Єпископи США про теракти 11 вересня: Прощати – не означає не діяти

"Прощення", "мир" і "примирення" – на ці три принципи звертає увагу Католицька Церква в Америці напередодні 10-ої річниці терактів 11 вересня. Щоб згадати про тисячі жертв нападу "Аль-Каїди", Американська єпископська конференція створила спеціальну інтернет-сторінку, на якій розміщені літургійні рекомендації та практичні поради для відзначення цієї трагічної дати.

 

"11 вересня. Церква пам'ятає" – так називається сторінка, на якій єпископи звертають увагу на деякі аспекти, на яких треба наголосити в проповіді, що прозвучать в цей день. Увагу звертають на важливість головної теми: "виклику прощення". "Треба довірити Господу наш гнів і наше бажання помсти, тому що це завдання Бога, а не наше – карати тих, хто вчинив зло. Ми не повинні носити в собі бажання помсти, але зобов'язані прощати", –  пишуть американські єрархи. "Прощати іншому – не означає позбавляти його відповідальності за скоєне, бо милосердя не виключає справедливості та потреби звернення, але відкриває шлях любові, яка їх зміцнює", – зазначають єпископи.

 

"Звичайно, легше пробачити грубість або маленьке забуття, що трапляються в нашому повсякденному житті, ніж те, що сталося 11 вересня. Але, прощаючи, ми стаємо здатними жити в мирі та любові, а не в ненависті, яка все руйнує. Ісус не був пасивним щодо зла. Тому ми маємо працювати, щоб захищати невинних і зупинити злочини проти людства. Пробачити – не означає не діяти", – наголошується в посланні.

 

До того ж єрархи закликають до конкретних кроків, які допоможуть відновити мир: молитися за припинення насильства, постити в інтенції миру і справедливості, краще знайомитися з навчанням Церкви щодо війни і миру, практикувати міжрелігійний діалог, свідчити про християнські цінності, такі як: повага до життя і гідності людини, допомога і служіння нужденним, солідарність з тими, хто страждає і прохання про Божі дари.


За матеріалами Ватыканскае радыё