//

Єпископи США не йдуть на компроміс з Обамою

Католицькі єпископи США відкинули компромісне рішення, запропоноване президентом Бараком Обамою щодо включення витрат на контрацептиви у список покриття страхових витрат працівників релігійних установ. Спочатку єпископи назвали цей компроміс (відповідно до якого відповідальність за покриття цих витрат перекладається із роботодавців на страхові компанії) «першим кроком у правильному напрямку». Однак тепер портал Vatican Insider повідомляє, що, вивчивши усі подробиці такої пропозиції, єрархи виступили проти неї, оскільки вона не є достатньою.


«План включає загальнонаціональне зобов’язання покривати страхові витрати на стерилізацію і контрацепцію, в т.ч. деяких абортативних засобів»,– зазначено у заяві американського єпископату. «Це суперечить законодавству і є важливим порушенням моральних принципів».


«Сьогоднішня пропозиція і надалі передбачає непотрібне втручання уряду у внутрішнє управління релігійних установ, а також примушує релігійних осіб та груп діяти проти своїх найглибших переконань»,– зазначають католицькі єрархи США.


Закон і надалі передбачатиме, що кожен страховик повинен включати покриття цих послуг у всі свої страхові плани. Тобто релігійні працедавці, які проводять самостійне страхування, не будуть винятком.


У заяві, опубліковані на офіційному сайті Конференції католицьких єпископів США, майбутній кардинал Тімоті Долан зазначив: «Впродовж останніх трьох тижнів ми були свідками дивовижної єдності американців, як представників різних релігій, так і атеїстів, котрі стурбовані занепадом релігійної свободи та втручанням уряду в питання віри і моралі».


«Надіємось, що продовжуватимемо співпрацювати із адміністрацією президента для того, щоб совість і релігійна свобода американців не були порушені»,– підсумовує глава Конференції католицьких єпископів США.


Нагадаємо, що провідні протестантські та єврейські лідери США виступили з підтримкою католицьких єпископів у їх протистоянні політиці адміністрації президента Барака Обами.