//

Єпископи Словаччини закликають до моральної та солідарної реформи охорони здоров'я

Глава єпископату Словаччини закликав владу до створення в країні системи охорони здоров'я, яка б відповідала принципам моралі, солідарності та гідності людської особи. Такою була реакція Архиєпископа Станіслава Зволенскі на критичну ситуації в системі охорони здоров'я у зв'язку зі скороченням на третину лікарів, що працюють у словацьких лікарнях.


Окрім наслідків фінансової та економічної кризи, від якої страждають багато країн, Словаччини торкнулася також політична криза. Нагадаємо, що після висловлення вотуму недовіри уряду на чолі з прем'єр-міністром Іветою Радічовою декілька тижнів тому в країні працює тимчасовий уряд. Хоча ним керує та ж сама прем’єр-міністр, проте його повноваження звужені і працюватиме він до дострокових парламентських виборів, які заплановані на березень 2012 року.


Криза уряду спричинила ще більше труднощів зокрема і у всій системі охорони здоров’я. Драматичну ситуацію в цій галузі уряд Івети Радічової намагався врятувати цілим пакетом реформ, однак, їх не підтримали лікарі, одна третина яких звільнилася з роботи. Окрім фінансових вимог, протестують проти прихованої приватизації більшості лікарень.


Після відставки уряду Президент Іван Гашпарович призупинив роботи з реформування охорони здоров'я і, як наслідок, із 1 грудня у  Словаччині у цій галузі діє так званий надзвичайний стан, згідно з яким лікарі не можуть залишати свої посади. Тривають нелегкі переговори уряду з профспілкою, а тим часом багато лікарів подають листки непрацездатності.


Зважаючи на повний хаос, що панує в системі охорони здоров'я, глава єпископату Станіслав Зволенскі просить усіх людей доброї волі поважати один одного і докладати зусиль у пошуках загального блага. Лікарям він нагадує про основні моральні зобов'язання щодо захисту життя і здоров'я людей, насамперед дітей і літніх людей, визнаючи, що вони часто не отримують належної винагороди. Архиєпископ також  закликає всіх відповідальних докладати більших зусиль для того, щоб розробити систему, яка  б відповідала принципам моралі, солідарності та поваги до гідності кожної людської особи.


За матеріалами Radio Watykańskie