//

Єпископи Руанди про актуальні проблеми країни

У столиці Руанди Кігалі закінчилося пленарне засідання конференції єпископату. Уперше в ньому взяв участь Апостольський Нунцій у цій африканській країні, Архиєпископ Лучано Руссо, якого призначили у лютому цього року.

 

У своєму виступі Нунцій переказав єрархам вітання від Бенедикта XVI і його прагнення до зміцнення видимої єдності Церкви Руанди з Римом, яка пов'язана з присутністю Нунція в цій країні.

 

Архиєпископ також вказав кілька пунктів, які в роботі єпископату є особливо важливими. Серед них: єдність єрархії Руанди, інтелектуальна, людська і духовна формація духовенства, належний вибір форматорів для семінарів та впровадження річних фінансових розрахунків.

 

Цей останній пункт був настільки важливим, що однією з головних тем зустрічі було придивитися до фінансової ситуації трьох руандійських духовних семінарій. Єпископи представили рахунки за минулий академічний рік, а також прийняли тимчасовий бюджет на наступний рік.

 

Вони також подбали про становище біженців з Конго, яких прийняли насамперед у таборах в Kiгеме і Нкаміра. Проаналізували причини гуманітарної ситуації. Єрархи висловили глибоку заклопотаність ситуацією в східній частині Демократичної Республіки Конго, яка має бути під постійним контролем й з якої треба знайти вихід.

 

Дискутували також про співіснування різних етнічних груп в Руанді. Відзначили, що етнічні проблеми тісно пов'язані з багатьма іншими соціальними аспектами і не можуть розглядатися окремо. Зосередження тільки на етнічних питаннях може поглибити існуючі поділи. Єпископи сповнені рішучості активізувати свої зусилля для надання допомоги руандійцям, щоб вирішити цю важку проблему.

 

За матеріалами: Radio Watykańskie