//

Єпископат Перу відносно вже "не папського" університету Ліми

7 серпня перуанський єпископат опублікував заяву щодо вилучення статусу "папський" і "католицький" університету Ліми. Єпископи висловили повну підтримку Святішому Отцю і заявили про справедливість рішення, яке було озвучено кардиналом держсекретарем Тарчізіо Бертоне.

 

У той же час, єрархи висловлюють заклопотаність конфліктом, оскільки він зачіпає долю 20 тис. студентів, що навчаються тут. Керівництво університету, заснованого в 1917 р., від 1967 р. відкрито змінювало його статути, важко зневажаючи інтереси Церкви. Святий Престол від 1990 неодноразово звертався до ректорату навчального закладу з проханням привести установчі документи у відповідність до норм Апостольської Конституції "Ex Corde Ecclesiae", але це не було зроблено. Після численних зустрічей і консультацій, а також візиту самого кардинала Бертоне до Ліми, в липні 2012 р. було прийнято рішення про виключення університету з числа папських і церковних навчальних закладів.

 

У своїй заяві єпископи повідомляють, що теперішнє керівництво університету веде кампанію в ЗМІ проти голови єпископської конференції країни і Архиєпископа Ліми (який, до речі, є Великим канцлером університету), не бажаючи підкоритися навіть рішеннями цивільних судових органів. Єпископат Перу висловлює повну підтримку вищевказаних єрархам і дає високу оцінку мужності тих викладачів університету, які продовжують підтримувати католицьку ідентичність установи. Єпископи закликають її керівництво прийняти пропозиції Папи Бенедикта XVI і привести статут університету у відповідність до Канонічного права.

 

За матеріалами: radiovaticana.org