//

Єпископат Чилі щодо конфлікту системи освіти

До взаємної довіри та діалогу обидві сторони суспільного конфлікту в Чилі закликали місцеві єпископи. Вже декілька тижнів у країні тривають протести і страйки вчителів, учнів та студентів. Їх учасники вимагають більшого державного фінансування освіти, яка значною мірою залежить наразі від бюджетів муніципалітетів, які самі мають конкретний дефіцит.

 


Урядові пропозиції реформ страйкарі визнали недостатніми і відкинули посередництво Церкви у вирішенні конфлікту. Декілька разів вже доходило до сутичок між протестуючою молоддю і поліцією.

 


У спеціальному зверненні католицькі єпископи зазначають, що конфлікт вписався у загальне суспільне незадоволення, спричинене глобальним економічним колапсом. На це наклалась також загальна цивілізаційна криза, яка ставить під сумнів ідентичність людини і створених нею спільнот, наприклад сім’ї.  Питання освіти належить трактувати як особливий знак культурних змін, які варто особливо взяти до уваги, особливо урядовцям. Єпископи нагадують, що освіта повинна брати до уваги інтегральну концепцію людської особи, її гідності і здібностей.

 


Чилійські єпископи у листі пригадали також про право батьків на виховання власних дітей у згоді з тими вартостями, які вони визнають, а також про надання рівного доступу до освіти молоді. Утримання і розвиток демократичної держави залежить від вкладу кожного, тому важливо, щоб у випадку суспільних конфліктів не заглиблюватись у політичні чи ідеологічні відмінності, а спільно шукати розв’язання для спільного добра батьківщини.    

 

За матеріалами: Radio Watykanskie