//

Єпископ УГКЦ у Польщі закликає до примирення між православними і греко-католиками

Греко-католицька Церква також прагне примирення з Московським Патріархатом – про це 23 серпня сказав Архиєпископ Іван Мартиняк, Митрополит Перемишльсько-Варшавський УГКЦ. Таким чином Архиєпископ підтримав заклик глави УГКЦ Святослава Шевчука до ініціювання процесу примирення з РПЦ.

 


«Це було б дуже потрібно. Бо на Україні ці Церкви живуть разом. Між греко-католиками і православними існують гарячі пункти, які необхідно ліквідувати. Якби ми сіли за стіл, то ці проблеми би вдалось розв’язати. Я дуже підтримую такий процес» - заявив греко-католицький єрарх Польщі.

 


Архиєпископ Мартиняк також зауважив, що такий процес був би важчий, ніж у випадку Католицької Церкви латинського обряду у Польщі, оскільки православні з підозрою дивляться на «уніатів», забуваючи, що греко-католики і православні виросли з одного спільного кореня – неподіленої Церкви, яка зродилася під кінець Х ст. на території Київської Русі. Крім того, у випадку початку такого процесу Греко-Католицька Церква у Польщі його потужно підтримає: «Ми не є жодною перешкодою до екуменізму, хоч нам тут і там закидають націоналізм і шовінізм… Не можна перебувати у взаємній неприязні, чи – що гірше – у ненависті» - аргументував єрарх.

 

За матеріалами: wiara.pl