//

Єпископ Тосо: політика - це любов до людського життя в його повноті

Сенс справжніх реформ полягає в тому, щоб сприяти повноті людяності у всіх людях. Таку думку висловив в інтерв'ю радіо Ватикану  секретар Папської ради "Iustitia et pax" єпископ Маріо Тосо, коментуючи останнє послання Бенедикта XVI на Всесвітній день миру.

 

Єрарх зазначив, що справжня політика повинна ставити своєю метою реалізацію всього людяного в людях.

 

"Політика - це любов до людського життя в його повноті", - сказав єпископ. Він також зазначив, що всі політичні партії повинні діяти, ґрунтуючись на такій впевненості, незалежно від того, з якого боку вони дивляться на загальне благо. За словами єпископа Тоза, справжній реформізм, про який часто говориться сьогодні, повинен якомога ближче підійти до проблеми повних прав і обов'язків людини. "Там, де з різних тактичних причин об'єднання, закриваються очі на деякі фундаментальні права, припиняється реформізм. Реформізм є самим собою, якщо сприяє повноті людяності у всіх людях", - підкреслив єрарх.


Єпископ Тоза також торкнувся проблеми миру в сучасному світі і зазначив, в чому важливість останнього послання Бенедикта XVI. "Перш за все, у твердженні, що мир -  це природне покликання людини і це значить, що ми не приречені на війни, насильство і багаторічні зловживання. По-друге, у твердженні, що мир  це не тільки справа людини, але перш за все дар Бога: мова йде про зняття маски з усіх тих теорій, які виключають Бога з життя людей і суспільства. По-третє, у твердженні, як наслідок, що мир - це не мрія, не утопія - він можливий для людини, дякуючи Богові, Його допомозі та присутності в історії: людство не наодинці в боротьбі за мир. Його підтримує  трансцендентальна моральна сила. Нарешті,  по-четверте, в пропозиції, щоб дії на користь миру більше відповідали інтегральному гуманізму, заснованому на спілкуванні і діленні", - сказав єрарх.


Говорячи про реалізацію подібного "гуманного реформізму", єпископ Тосо особливу увагу звернув на важливість захисту прав людини на роботу. "Робота - це фундаментальне право, а не опціональне, як стверджує нова доктрина нерегульованого капіталізму", - сказав секретар ватиканської дикастерії.

 

За матеріалами http://be.radiovaticana.va