//

Єпископ регіону Дарфур про можливі негативні наслідки незалежності Судану

В неділю в Судані має відбутися референдум, після якого цілком ймовірно, що Південний Судан отримає незалежність. Єпископ Макрам Макс Гассіс з регіону Дарфур попереджає про можливі негативні наслідки цього.

 

Він зокрема говорить про можливість «гуманітарної катастрофи» на півдні і «справжнє переслідування» християн на півночі після цього голосування.

 

«Після ейфорії незалежності нам доведеться зіткнутися з жорстокою реальністю тисяч мешканців південного Судану, котрі повернуться на Південь і нічого не матимуть» - зазначив єпископ.

 

Вантажівки, наповнені людьми, що мають надію на краще, їдуть з Півночі для голосування. Однак, південний Судан немає чим їх привітати. Людей висаджують без засобів для існування, в них навіть немає ліжок.

«Лише на території Хартуму, столиці об’єднаного Судану, є близько чотирьох мільйонів південних суданців, котрі можуть повернутися на Південь. Якщо вони це зроблять, то нам цілком загрожує гуманітарна катастрофа» - зазначив єпископ.

 

Незалежність Півдня може стати руйнацією для католицизму на Півночі, де знаходиться дієцезія Ель Обейд, котру очолює єпископ Гассіс. 150 000 католиків цієї дієцезії становлять менше двох відсотків всього населення.

Він також побоюється, що католики і копти, котрі залишаться в регіоні, ризикують бути обділеними. Система, де закон шаріату трактується в найстрогішому значенні, може зробити їх «громадянами другого сорту, або, що гірше - зробити жертвами справжнього переслідування».

 

За матеріалами CNA