//

Єпископ-лефеврист критикує беатифікацію Івана Павла ІІ

В своєму останньому інтерв’ю офіційному сайту Братства Святого Пія Х  в США лідер лефевристів, єпископ Бернар Фелле вкотре торкнувся взаємин з Католицькою Церквою. Перш за все він заявив, що Рим і Братство від початку мали різне бачення діалогу. Якщо Рим бачить головну мету в очищенні від певних доктринальних помилок, яких допустилось Братство, то спільнота, яку очолює Фелле в свою чергу вважає, що навпаки Рим повинен повернутись до вчення Католицької Церкви, яке він, за його словами, покинув після ІІ Ватиканського собору. «Це єдина ціль, яку ми переслідуємо», - сказав Бернар Фелле. Проте, судячи з його слів, аргументи лефевристів не були надто переконливими для представників Конгрегації доктрини віри, які провадять діалог з римського боку. На запитання журналіста, чи в процесі діалогу опоненти змінили свої погляди єпископ Фелле сказав: «Я не думаю, що ми можемо так сказати».

 

Він також сказав, що діалог підходить до завершення, оскільки сторони вже висловились стосовно головних спірних питань, головним чином, які стосувались ІІ Ватиканського Собору.

 

Далі в інтерв’ю Фелле розкритикував заплановану зустріч релігійних лідерів, яка має відбутись в Асижі за участю Папи і закликав своїх вірних молитись, щоб вона не відбулась. Він також негативно оцінив беатифікацію Івана Павла ІІ. За словами Фелле беатифікація Івана Павла ІІ це: «Серйозна проблема, проблема понтифікату, який спричинив рух в неправильному напрямку, в напрямку «прогресивної» лінії, у відповідності до всього, що вони називають «духом II Ватиканського Собору». Таким чином, це не просто визнання Івана Павла II, це також визнання Собору і духу, який супроводжував його».

 

Пригадаємо, що у 2009 році Папа Бенедикт ХVI зняв екскомуніку з чотирьох єпископів-лефевристів та благословив початок діалогу з братством святого Пія Х з метою повернення леферистів до повної єдності з Католицькою Церквою. Однак, діалог не має на сьогодні позитивного розвитку.

 

За матеріалами Society of Saint Pius X