//

Єпископ Кіркука (Ірак) не бачить позитивних знаків в заколотах в арабському світі

З 18 по 20 березня в Німеччині, Вюрцбург, пройшла конференція «Місце зустрічі – Вселенська Церква», організована асоціацією «Допомога Церкві в потребі». Один з її учасників, архиєпископ Кіркука (Ірак) монс. Луіс Сако, дав інтерв'ю агентству AsiaNews.


На його думку, в заколотах, що відбуваються в даний період в Магрібі і на Близькому Сході, не спостерігається позитивний знаків, а створюється враження «сплеску екстремізму». За словами прелата, ситуація в його країні не набагато змінилася після вторгнення американців 8 років тому.


«Для впровадження свободи і демократії, - сказав монс. Сако, - необхідний час і виховний підхід, особливо необхідне розділення між політикою, заснованою на інтересах, і релігією, заснованою на ідеалах. Демократія буде неможлива, якщо Іслам не оновиться, а також необхідно спільно працювати для створення цивілізованої держави, в якій єдиним критерієм має бути громадянство».


У сьогоднішньому Іраці відбувається боротьба між окремими групами, спостерігається різке зростання сектантства, викрадень і військових сутичок, які ослабляють християнську спільноту. «Велика частина християн покинула країну, - сказав єпископ. – У минулому тут проживало мільйон християн, а сьогодні їх залишилося приблизно 400 тисяч, і якщо ісламізація продовжуватиметься, скоро їх зовсім не залишиться. Необхідне чітке і мужнє рішення з боку держави, а також з боку мусульманської спільноти, якій необхідно відкритися до діалогу».

 

Джерело: Радіо Ватикан