//

Єпископ Богдан (Дзюрах) зустрівся з працівниками Патріаршої Курії

17 листопада 2011 року у Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві відбулася зустріч працівників Патріаршої Курії з єпископом Богданом (Дзюрахом), керівником Адміністрації Патріаршої Курії Української Греко-Католицької Церкви. Зустріч розпочалася спільною Літургією, яку очолив Владика Богдан.

 

Під час проповіді єпископ наголосив на особливій відповідальності за ту ділянку праці, в котрій задіяний кожен з працівників Патріаршої Курії. Владика Богдан також торкнувся теми міжконфесійності, яка може заважати чи, навпаки, об’єднувати своєю екуменчіністю співробітників та їхніх керівників. «Проте в будь-якому разі ми повинні пам’ятати, що начальників багато, а Бог – один», - підкреслив Владика, проілюструвавши фразу прикладом з життя заробітчан, з якими він мав можливість спілкуватися під час перебування за кордоном. Єпископ пригадав усім присутнім про місце Ісуса Христа у нашому житті. «Якщо ми вважаємо, що Господь насправді є далеко від нас, ми дуже помиляємось – Він завжди поруч, він перебуває всередині серця кожного, і лише гріх може віддалити людину від Бога», - сказав Владика.

 

Зустріч працівників Патріаршої Курії продовжилася спільною ранковою трапезою, під час якої Владика вислухав актуальні проблеми та напрацювання присутніх представників департаментів та відділів. Особливу увагу було приділено питанню душпастирства в силових структурах: на зустрічі був присутній о. Ігор Федоришин, що у 2010 році служив військовим капеланом під час миротворчої місії у Косово.

 

Ділячись пережитим досвідом, о. Ігор озвучив кілька актуальних тем, що пов’язані з можливістю перебування капелана на миротворчій місії, відповідною підготовкою священнослужителів та державною нормативно-правовою базою щодо миротворців-священиків. Владика підтримав добру традицію перебування капелана при українських миротворцях та заохотив пошук нових охочих священиків чи тих, хто готується ними стати, до праці на ниві душпастирства силових структур.

 

о. Костянтин Пантелей, керівник Відділу пенітенціарного душпастирства, поділився власним досвідом служіння у в’язницях та ствердив думку, що капеланська праця повинна поєднуватися зі звичайним служінням на парафії, оскільки кожен священик має перебувати в оточенні, що даватиме йому наснагу продовжувати працю в пенітенціарних закладах.

 

о. Любомир Яворський, заступник керівника департаменту душпастирства силових структур України, презентував владиці Богдану (Дзюраху) свіжий випуск журналу «Собор», що цього разу був присвячений темі капеланства.

 

Звертаючи увагу на актуальні події в Україні, зокрема на масові протести соціально незахищених категорій населення – чорнобильців та афганців – Владика висловив думку про обов’язкову участь Церкви в підтримці пільговиків, які зважаючи на незаконні дії влади, змушені вимагати обіцяні доплати.

 

Наприкінці зустрічі Владика подякував усім присутнім за спільну молитву та ділення, благословивши співробітників Патріаршої Курії до успішної праці на місцях.

Прес-служба Департаменту військового капеланства