//

Єпископ Белфасту закликає до миру між католиками і протестантами

Єпископ Белфасту в Ірландії закликав католиків і протестантів довести світові, що вони можуть жити разом в мирі після зіткнень, що спалахнули на релігійному грунті під час традиційних протестантських "маршів оранжистів". Єпископ Дауна і Коннора Ноель Тренор закликав обидві сторони виявити стриманість і повагу до поліції після того, як 11 липня у сутичках 22 поліцейських отримали поранення.


"Я прошу всіх, хто буде відвідувати марші або протести в найближчі дні, уникати провокацій", - написав він у своїй заяві. Єрарх закликав місцевих жителів, щоб події не зробили зовнішнього руйнівного впливу на спільноти місцевостей, де відбуваються марші. Під час них в Північній Ірландії протестанти відзначають перемогу 12 липня 1690 р. війська британського короля Вільгельма III Оранського над армією католицького короля Якова II в битві при річці Бойн.


Єпископ Тренор закликав обидві сторони "довести собі і світу, що можна святкувати різноманітність таким чином, щоб поважати загальну гідність і майбутнє". "Покажемо, що коли стикаються права і традиції, ми можемо переживати цю різноманітність у мирі", - сказав він.


Після декількох років відносного спокою, марші набувають все більш конфліктного характеру. "Помаранчевий орден", який їх організовує, був неодноразово звинувачений у сектантстві, внаслідок, наприклад, абсолютної заборони для своїх членів відвідувати католицькі богослужіння або укладати шлюб з католиками.

 

За матеріалами Ватыканскае радыё