//

Єпископ Баня Луки: Майно католиків зумисне знищують

Католицький єпископ боснійського міста Баня Лука, Франьо Комаріца, звернувся зі спеціальною заявою до шефа поліції цього міста Дарка Чулума, протестуючи проти знищення майна, яке належить католикам у цій місцевості. Баня Лука і її околиця після кривавої війни у цій державі опинилися в руках сербської автономної частини Боснії і Герцеговини Республіки Сербської. Серби провели майже повну етнічну чистку цієї території, вигнавши або вбивши майже все католицьке та мусульманське населення краю. Серед жертв цього злочину є багато етнічних українців, які до війни становили значну частину населення краю.

 

 

Теперішня влада Республіки Сербської гарантує безпеку католикам, які вирішили повернутися на ці терени. Але, як заявляє бянялуцький владика, майно католиків на цих теренах методично знищується у найрізноманітніший спосіб. Особливо страждає майно католиків в околицях міст Баня Лука та Прієдор. Прієдор, до проведеної сербами етнічної чистки, був одним з центрів української діаспори в колишній Югославії і втішався найстаршою українською церквою на цих просторах, яку серби зумисно знищили в часі війни, заклавши в неї вибухівку.

 

 

Місцева поліція Республіки Сербської добре поінформована про інциденти знищення майна католиків, але взагалі на ці випадки не реагує. Антикатолицький терор триває при повній толеранції з боку влади. Католики в цьому краї позбавленні елементарних людських прав, як відзначає єпископ і вимагає від влади вжити реальних заходів, щоб захистити католицьке населення краю.

 

 

За матеріалами dnevnik.hr