//

Єгипетські християни виступають проти введення подушного податку джізі

Єгипетські християни не будуть платити подушний податок – джізі, введення якого вимагають салафіти, які прийшли до влади. Про це заявив коптський католицький єпископ Юхана Голта в передачі «Masr al-Jadida» («Новий Єгипет») на єгипетському телебаченні.


Як повідомив портал kipa/apic, це стало відповіддю на вимоги радикальних ісламістів, згідно з якими християни повинні або платити джізі, як це пропонує древній ісламський порядок, або покинути країну.
Єпископ Юхана заявив: «Ми відмовляємося, навіть якщо це загрожує мучеництвом». Якщо ісламістська більшість у єгипетському парламенті дійсно введе цей закон, то християни мають намір звернутися по допомогу до фахівців університету Аль-Азхар і до поміркованих мусульман, заявив єпископ.


Джізі – подушний щорічний податок, який стягується в ісламських державах з усіх немусульман чоловічої статі, за винятком монахів. Стягнення джізі ґрунтується, насамперед, на Корані (9:29): «Воюйте з тими, хто не вірує в Аллаха і Останній День, і не вважає забороненим те, що не дозволено Аллахом і посланцем Його, і з тими з людей Писання (Святого), хто істини релігії (Аллаха) не визнав. (Воюйте з ними) до тих пір, поки вони вам данину платити не почнуть своєю власною рукою, у смиренні покірному». Джізі звільняє немусульман від виконання двох обов'язків, покладених на мусульман: захисту країни і податку закят, який виплачують багаті мусульмани протягом року.
У XIX в. джізі в Єгипті було скасовано.


За матеріалами www.sedmitza.ru