//

Єгипет перебуває на порозі громадянської війни

Єгипет перебуває на порозі громадянської війни – попередив прес-секретар місцевої Католицької Церкви. Отець Рафік Грейче звернувся до міжнародного співтовариства за допомогою, щоб Єгипет не перетворився на країну, де правлять ісламські фундаменталісти. Священик позитивно оцінив зусилля правлячої Верховної Ради Збройних Сил щодо справедливого засудження винуватців антихристиянських інцидентів. До багатьох міст була скликана військова підмога з провінції та прийнято нове покарання для тих, хто сіє релігійну ненависть. За скоєння такого злочину загрожує смертна кара. Католицький речник, що представляє також сім інших християнських спільнот, зауважив, що військовий уряд має слабкі позиції щодо ісламських екстремістів, а також щодо палафітів, пов'язаних з Аль-Каїдою.

 

Так вважає і професор Вейл Фарук з Американського університету в Каїрі. Він наголошує, що недавні коптсько-мусульманські заворушення є частиною політичної гри перед вересневими виборами над Нілом. Він нагадав, що минулого тижня закінчилося знакова зустріч ліберальних політичних лідерів Єгипту. На мітингу за участю п'яти тисяч осіб уклали історичну угоду, суть якої полягає в запобіганні ісламізації країни. Професор Фарук зазначив, що антихристиянські заворушення розпочалися через кілька годин після цього. На його думку, мусульманські екстремісти, салафіти, працюють як для Аль-Каїди, так і для служб колишнього президента Мубарака. Ці два середовища зацікавлені у створенні хаосу перед виборами і запобіганні демократизації Єгипту.

 

Ще однією проблемою є безпорадність поліції, скомпрометованої під час жасминової революції. Єгипетські служби роблять не багато для забезпечення безпеки громадян, - сказав Вейл Фарук. Великим ударом для поліції є втрата  розвідницької сітки, яка відмовилася співпрацювати після революції. Натомість охоронцем лютневого перевороту є військовий уряд, який зараз має багато роботи щодо контролю салафітів – сказав єгипетський експерт.

 

За матеріалами: radiovaticana