//

Єгипет: християни вийшли на мітинг

Вирішується доля християн в Єгипті. У суботу десятки тисяч послідовників Христа вийшли на мітинги в Каїрі щодо забезпечення рівних прав для всіх громадян незалежно від релігії. Християни, в основному копти, розраховують на нову конституцію і зміцнення демократії, яка б забезпечувала свободу і безпеку релігійної меншості. До них приєдналося багато мусульман, які продемонстрували громадянську солідарність усіх єгиптян.

 

Зовсім протилежне ставлення мусульман до християнських мітингів на півдні країни, де нещодавнє призначення християнина губернатором провінції призвело до радикальних протестів. Страйкарі заблокували дороги й залізничні колії, а тепер почали займати урядові будівлі. Губернатор, генерал Імад Міхаель, був тісно пов'язаний з поваленим режимом Мубарака, що збільшує неприязнь народу до нього. А місцеві християни на півдні навіть не залишають своїх будинків, побоюючись заворушень.

 

Як зазначено в ліванській газеті L'Orient-Le Jour, ця ситуація ставить єгипетських християн перед дилемою: створити власний блок меншості або долучитися до загальнонаціонального ліберального руху. Обидва варіанти становлять певний ризик для християн.

 

За матеріалами Radio Watykańskie