//

Єгипет, ймовірно, стане ісламською державою

Існує велика ймовірність того, що після закінчення виборів і опрацювання нової конституції Єгипет стане ісламською країною, що значно ускладнить ситуацію місцевих християн. Про це підкреслив Патріарх Католицької Коптійської Церкви кардинал Антоніос Нагіб в часі прес-конференції 6 грудня у Відні.


Патріарх підтвердив, що ісламісти займуть 75-80 відсотків місць в парламенті, одночасно виразивши надію, що така ситуація буде лише перехідною. Результати виборів не були великим здивуванням: перед виборчою перемогою Мусульманського Братства і салафітів остерігали захисники прав людини та реформаторські угрупування Єгипту.  Патріарх пояснив, що останні добивались «довшого періоду приготувань до виборів, які – на їх думку – могли би відбутись у червні 2912 року. Однак, ісламісти наполягали , щоб вибори відбулись зараз».


Такі дії Мусульманського Братства мають свою логіку, оскільки «вони вже від 1928 року працюють над тим, щоб перейняти владу і ніколи від цього не відмовлялись, навіть в тюрмах». В центрі своїх прагнень Братство завжди ставило релігійні елементи «ісламської держави» і «хотіло своє бачення накидати іншим» - сказав кардинал Нагіб.


Постійно існує загроза погіршення ситуації єгипетських християн, але навіть при умові існування ісламського уряду «він не потриває довго, оскільки не відповідає духові єгипетської цивілізації». Патріарх не вірить в те, що християнство на тих теренах загине: «Навіть якщо виїде пів мільйона, а навіть мільйон, то все одно залишиться 7-9 млн. християн, які не матимуть можливості виїхати. Християни в Єгипті мають свідомість того, що їх календар розпочинає свято мучеників Церкви в Александрії. Тому, навіть якщо прийдуть переслідування, мусимо прийняти їх  зі свідомістю, що Бог нас не опустить, і з силою молитви».

 

За матеріалами: wiara.pl