//

Єдиний у світі вищий навчальний заклад для дяків-регентів відзначить своє 20-ліття

Чортківська дяківсько-катехитична академія імені священномученика Григорія Хомишина, що в Бучацькій єпархії, 10 червня святкуватиме своє 20-ліття. Це один із найстарших духовно-релігійних навчальних закладів, які почали функціонувати у період здобуття Україною незалежності і свободи УГКЦ. Крім цього, ЧДКА – єдиний у світі навчальний заклад, який дає дякам та церковним регентам вищу освіту. До того ж, тут навчаються і майбутні катехити. Після закінчення академії випускники отримують диплом, який визнається закордоном.

 

З нагоди ювілею у Чорткові заплановані відповідні заходи. У Катедральному соборі верховних апостолів Петра і Павла о 10.00 год. відбудеться постриг випускників академії. Відтак урочисту Святу Літургію очолять митрополит і архиєпископ Тернопільсько-Зборівської митрополії УГКЦ Василій Семенюк та єпарх Бучацький владика Дмитро Григорак, ЧСВВ. Принагідно тут висвятять на священиків двох дияконів Василіянського чину. Пісенно супроводжувати Богослужіння будуть студенти ЧДКА.

 

О 13.00 год. в Будинку культури ім. К. Рубчакової відбудеться святкова академія і концерт. Як повідомив ректор навчального закладу о. Дмитро Подоба, програму концерту підготували викладачі та студенти, і вона має бути цікавою та насиченою.

   

Довідка

Чортківська дяківсько-катехитична академія ім. свщмч. Григорія Хомишина є майже ровесницею незалежної України, адже була заснована 20 лютого 1992 р. як школа для підготовки дяків і регентів церковних хорів. Потреба у функціонуванні такого навчального закладу зумовлювалась тим, що після виходу УГКЦ з підпілля катастрофічно бракувало кваліфікованих церковнослужителів.

Нова школа спершу діяла як філіал Івано-Франківського теологічно-катехитичного духовного інституту з благословення його тодішнього ректора – єпископа Іринея Білика, ЧСВВ. Очолив навчальний заклад Володимир Терещук, відмінник освіти України (нині вже покійний), котрий був відзначений Медаллю А. Макаренка і Папською золотою медаллю. Серед тих, хто активно причинився до створення і розвитку дяківсько-регентської школи, були о.-мітрат Тарас Сеньків (нині єпископ Стрийської єпархії), викладачі Чортківського педучилища та місцеві священики.

З перших днів існування у дяківсько-регентській школі запанувала атмосфера найкращих духовно-просвітницьких традицій першого Дяко-вчительського інституту, який функціонував у Перемишлі з 1818 р.

І так з кожним роком лави навчального закладу полишали кваліфіковані дяки-регенти і катехити, кількість котрих за 14 років сягнула більше 400 осіб. Багато випускників продовжували навчання у семінаріях.

Завдяки владиці Іринею Білику, ЧСВВ, першому єпарху Бучацькому, дяківсько-регентська школа була перейменована на Дяківсько-катехитичну академію ім. свщмч. Григорія Хомишина. Нині у її стінах навчаються студенти обох статей, різних конфесій та різного віку на денній і заочній формі, а також на екстернаті. Професійною та духовно-світоглядною формацією студентів займаються священики-богослови, світські викладачі, духівники.

В історії академії важливими сторінками були ювілей 2000-ліття Різдва Христового, який відзначали у Зарваниці, проголошення Бучацької єпархії УГКЦ й інтронізація владики Іринея Білика, ЧСВВ, 10-ліття від дня заснування навчального закладу та інші. Традиційними святами академії є посвята першокурсників і здійснення Чину нижчих свячень (постригу) випускників.

Часто студенти ЧДКА беруть участь у різних духовних акціях на єпархіальному та всецерковному рівнях, у прощах, супроводжують своїм професійним мелодійним співом Святі Літургії, виступають на конкурсах. У 2004 р. хор академії «Доместик» (керівник Ю. Майданик) став дипломантом Патріаршого конкурсу духовної пісні.

У 2005 р., після смерті ректора Володимира Терещука, заклад очолив о.-мітрат Іван Сеньків. У 2008 р., згідно з Декретом Апостольського адміністратора Бучацької єпархії о. Дмитра Григорака, ЧСВВ, ректором академії став о. Дмитро Подоба, котрий керує нею донині.

 

Віталій Затильний, прес-служба Бучацької єпархії