//

Ялинка і поліцейські палиці. Жителі Брюсселя готуються захищати Різдво

У неділю в Брюсселі пройде унікальний мітинг. Люди зберуться з єдиною метою: повернути на центральну площу міста справжню різдвяну ялинку.

 

Ця дивна конструкція на Гран Пляс в Брюсселі явно не може стати гідною заміною різдвяної ялинки.

 

Рішення влади Брюсселя встановити дизайнерську конструкцію з металу, парусини і світлодіодів викликало гостру негативну реакцію у місцевому суспільстві. Найбільше бельгійців обурило пояснення представників столичного муніципалітету. За їх словами, установка класичної новорічної ялинки скасована з "релігійних міркувань", так як, будучи символом християнського Різдва, ялинка може ображати почуття представників інших релігійних конфесій. Маючи на увазі при цьому, очевидно, в першу чергу мусульман, які складають вже майже чверть населення Брюсселя. На адресу столичної влади було направлено колективне звернення із закликом дотримуватися християнських традицій і негайно повернути різдвяну ялинку на центральну площу столиці.

 

У цьому році в Бельгії сам різдвяний тиждень теж переіменований і буде називатися "Тиждень знижок і розпродажів". Також зараз лунають численні заклики чиновників різних рівнів про необхідність з міркувань толерантності та поваги інших релігійних конфесій провести в офіційному календарі ряд переіменувань традиційних для християн свят. Так, свято Всіх Святих повинно називатися осінніми канікулами, різдвяні канікули повинні перетворитися на зимові, а пасхальні свята – просто на канікули.

 

Природно, що більшість бельгійців з такими нововведеннями не згідні і мають намір розпочати активну боротьбу за захист християнських традицій, які формувалися на їхній землі століттями.

 

На найближчу неділю в центрі Брюсселя запланована масова акція протесту на захист християнських цінностей і за повернення різдвяної ялинки на центральну площу столиці. Вся підготовка даного заходу координується через соціальні мережі та Інтернет, оскільки місцеві ЗМІ самоусунулися від висвітлення проблеми, яка різко загострилась. Організатори маршу протесту, який повинен початися біля Центрального вокзалу столиці і завершитися безпосередньо на Гран Пляс біля тієї самої інноваційної конструкції, що замінила традиційне різдвяне дерево, попросили учасників мати при собі гілочки справжньої ялинки, а також ялинкові прикраси.

 

Міська влада не стала перешкоджати проведенню "ялинкового маршу", надавши відповідний дозвіл. Крім брюссельцев в акції мають намір взяти участь і жителі інших регіонів Бельгії. Більш того,  фламандці і валлони, які  завжди відчувають проблеми у встановленні діалогу, на цей раз сповнені рішучості діяти спільно. Природно, що для захисту дизайнерської конструкції, яка, до речі, обійшлася міському бюджету в сім разів дорожче, ніж класична ялинка, будуть залучені додаткові поліцейські сили.

 

До речі

За результатами виборів до місцевих  органів влади, які нещодавно пройшли в Бельгії, до складу керівництва двох столичних комун Андерлехт і Моленбек увійшли представники політичної партії "Іслам", яка виступає за введення шаріату на території Бельгії.

 

За матеріалами www.rg.ru