//

Якщо не навчимося стилю життя, відповідального за створіння, то людство не матиме доброго майбутнього. Бенедикт XVI про важливість екологічного виховання

Якщо людина під час праці забуває про те, що співпрацює з Богом, то завдає шкоди собі та створеному світові, – на це звернув увагу Папа Бенедикт XVI, приймаючи в понеділок, 28 листопада 2011 р., італійських учнів, задіяних у проектах, організованих Фундацією «Сестра Природа». Зустріч, яка пройшла в залі ім. Папи Павла VI у Ватикані, відбулася у 32-гу річницю проголошення святого Франциска з Асижу «Небесним покровителем прихильників екології», яке здійснив блаженний Іван Павло ІІ Апостольським листом «Inter Sanctos» від 29 листопада 1979 року. Діяльність Фундації, яка поширює стиль поведінки, спрямований на захист навколишнього середовища, що ґрунтується на пошані до життя, знайшла відгук в італійських школах. Сьогодні десять тисяч учнів, батьків та вчителів, у супроводі Президента Фундації «Сестра Природа» Роберто Леоні та Ординарія Асижу єпископа Доменіко Соррентіно, почули з уст Святішого Отця слова заохочення до витривалості у виконанні завдань «охоронців створіння».

 

Папа не оминув той факт, що діяльність згаданої Фундації черпає натхнення з францисканської духовності. «Всі ви знаєте, – сказав Бенедикт XVI, звертаючись до підлітків, – що святий Франциск є також Покровителем Італії. Але, можливо, не знаєте, що таким його проголосив 1939 року Папа Пій ХІІ, назвавши його “найбільш італійським з-поміж святих та найсвятішим з-поміж італійців”. Отож, якщо святий Покровитель Італії є також покровителем екології, мені видається справедливим, що молоді італійці й італійки мають особливу чутливість до “сестри природи” та конкретно займаються її захистом».

 

Святіший Отець вказав на те, що під час вивчення італійської літератури серед перших творів у хрестоматіях зустрічається «Пісня Брата Сонця» чи «Гімн створінь», авторства святого Франциска Асижського. Цей твір наголошує на важливості віддавати належне Творцеві, є молитвою, яка навчає серце до діалогу з Богом, вчить бачити у кожному створінні відбиток великого Небесного Митця. «Брат Франциск, вірний Священним Писанням, запрошує нас визнати в природі чудесну книгу, яка розповідає нам про Бога, про Його красу та доброту», – вів далі Бенедикт XVI, звертаючи увагу й на те, що цей святий казав створювати при монастирях не лише грядки з городиною, але залишати місце для квіткових клумб, «щоб люди, проходячи повз них, підносили думку Бога, сотворителя такої краси».

 

«Дорогі друзі, Церква, з належним схваленням беручи до уваги найважливіші наукові дослідження й відкриття, ніколи не переставала пригадувати, що нашу справжню та глибоку людську ідентичність можна краще зрозуміти, шануючи в усьому сотвореному відбиток Створителя», – сказав Папа, зауважуючи, що така пошана може допомогти юній особі відкрити свої таланти й навики та якнайкраще приготуватися до майбутньої професії. «Якщо у своїй праці людина забуває про те, що вона співпрацює з Богом, то може чинити насильство над створінням та завдати шкоди, яка завжди матиме негативні наслідки також і для людини, що, на жаль, бачимо при різних нагодах», – ствердив Бенедикт XVI, додаючи, що сьогодні ми дедалі більше усвідомлюємо зв’язок між пошаною до навколишнього середовища й пошаною людської особи та її непорушної гідності.

 

Звертаючись до присутніх вчителів та представників влади, Святіший Отець підкреслив важливість виховання також і у сфері екології, зазначаючи, що він охоче погодився на цю зустріч саме з огляду на участь у ній такої значної кількості учнів. «У дійсності, очевидним є те, що якщо не навчимося стилю життя, відповідальнішого в стосунку до створіння, то людство на землі не матиме доброго майбутнього. А цього стилю можна навчитися, насамперед, у родині та в школі», – сказав Бенедикт XVI, закликаючи батьків, вчителів та керівників шкіл помножувати зусилля в цьому напрямку.

 

Джерело: Радіо Ватикан