//

Як вийти з економічної кризи по-християнськи, – розповіли в Римі

Днями у Римі пройшла конференція на тему «Всесвітня економіка до і після енцикліки «Милосердя в істині». Перспективи на майбутнє». Ця енцикліка попереджає про ризики економіки, відірваної від етики. Папа Бенедикт XVI в цьому документі говорить про потребу цінності й те, як вони можуть допомогти вийти з сучасної економічної кризи.

 

Один з організаторів зустрічі, президент Інституту релігійних справ, професор Етторе Готті Тедескі, розповів про конференцію Ватиканському Радіо.

 

На його думку, людина має повернутися до почуття особистої відповідальності та використати всі знаряддя, наділяючи їх змістом. Цьому вчить, серед іншого, енцикліка «Милосердя в істині». Професор Готті Тедескі також додав, що в нігілістичній плутанині останнього часу знаряддя придбали автономну мораль і перетворилися на самоціль, втративши своє споконвічне значення засобу.

 


А людина, в свою чергу, не знає, як з ними давати собі раду, бо недостатньо дозріла для того, щоб керувати такими складними знаряддями. Але це не відбувається тільки у фінансовій сфері, додав професор Готті Тедескі, але у всіх наукових галузях.

 

У своєму аналізі президент Інституту релігійних справ вказує на демографічний застій в Європі як на причину актуальної кризи. Ця ситуація призвела до того, що зростання споживання зіткнулося зі старінням нації. На думку проф. Готті Тедескі, це призвело до подальшого зростання цін і податків і, відповідно, до зростання заборгованості. Але ця криза виникла і з моральних причин.

 


Папа миттєво зрозумів, що причиною актуальної кризи є втрата людиною своєї сутності, своєї гідності. Нігілізм змушує людину думати, як тварина, яка потребує задоволення лише фізичних потреб. Ця філософія призвела до того, що людина віддалася безглуздому споживацтву і забула про те, що вона не є тільки тілом. Людина – це єдність тіла і душі. Тому однієї матеріальної їжі їй не вистачає. Необхідно прислухатися до вчення Церкви.
Невіруючі говорять про необхідність етики в економіці, в політиці. Але вони не здатні пояснити, що мають на увазі під етикою і які бачать способи її впровадження. Людина, для якої все відносно, не бажає підкорятися будь-яким моральним законам, тому що вона автоматично задається питанням: «Якій саме моралі? Хто вирішує, що морально, а що ні?».

 

На думку проф. Готті Тедескі, в США з кризи можна вийти тільки за умови економічного зростання, а в Італії – за допомогою великих інвестицій у малі та середні підприємства. Він також згадав про християнські способи виходу з кризи, які проф. Готті Тедескі бачить у суворої економії.

 

За матеріалами  Радио Ватикана