//

Як виглядатиме «сухий закон» у Львові

Нагадаємо, 15 грудня депутати Львівської міської ради прийняли, так званий, «сухий закон» – ухвалу «Про обмеження роздрібної торгівлі алкогольними, слабоалкогольними напоями, пивом (окрім безалкогольного) на території м. Львова». Однак первісний варіант документу, підготовлений чиновниками, доповнився ще й депутатськими «побажаннями».
 

Доповнення депутатів чиновники одразу назвали такими, що не піддаються здоровому глузду, цинічними, незаконними, такими, що нівелюють ухвалу, адже будь-який суд може визнати її недійсною.

 

Текст проекту ухвали, підготовлений департаментом економічної політики ЛМР, передбачав, зокрема, таке: визначити місця торгівлі, облаштовані у тимчасових спорудах торговельного призначення для здійснення підприємницької діяльності, невизначеними для торгівлі алкогольними, слабоалкогольними напоями, пивом (окрім безалкогольного).

 

Встановити, що цей пункт набирає чинності з 1 січня 2012 року. Виконавчі органи ЛМР та контролюючі органи мають зазначити обмеження, визначені цим пунктом, у дозвільних документах на розташування тимчасових споруд торговельного призначення для здійснення підприємницької діяльності. А також здійснювати заходи щодо анулювання дозвільних документів на розташування тимчасових споруд торговельного призначення при недотриманні суб’єктами господарювання обмежень, визначених цим пунктом.

 

Також ухвала передбачала, що районні адміністрації мають інформувати про суб’єкти господарської діяльності, які здійснюють продаж алкогольних, слабоалкогольних напоїв у невизначених місцях. Міська міліція має забезпечувати виконання цієї ухвали на території міста. Та здійснювати рейди спільно з райадміністрації і притягувати винних до відповідальності тощо.

 

Водночас, фракція ВО, «Свобода» запропонувала свої доповнення, за які проголосували депутати. Їх перелік подаємо повністю: «Фракція ВО «Свобода» пропонує:

 

Розробити програму заходів, яка міститиме комплексний підхід – просвітницькі, економічні, організаційні, юридичні заходи, скеровані на стимулювання здорового способу життя української нації.

    1. Заборонити видачу дозволів на торгівлю суб’єктам підприємницької діяльності та новим торговим об’єктам, які мають намір здійснювати торгівлю алкогольними та слабоалкогольними напоями

    2. Рішення про видачу дозволів на торгівлю для суб’єктів підприємницької діяльності, які мають намір вести торгівлю алкогольними та слабоалкогольними напоями, видаватиметься виключно за рішенням сесії міської ради, а не департаментом економічної політики.

    3. Департаментові економічної політики здійснити перевірку наявності усіх дозвільних документів торгівельних об’єктів, які здійснюють торгівлю алкогольних та слабоалкогольних напоїв.

    4. Департаментові економічної політики запропонувати механізм заборони торгівлі алкогольними та слабоалкогольними напоями в магазинах, де здійснюється продаж товарів для дітей.

    5. Департаментові економічної політики розробити і подати на затвердження сесії міської ради механізм встановлення торгівлі алкогольними та слабоалкогольними напоями з 12.00 до 20.00 години.

    6. Заборонити продаж алкогольних, слабоалкогольних напоїв всіма закладами торгівлі, а також реклами зазначеної продукції під час проведення масових заходів за рахунок коштів міського бюджету.

    7. Департаментові Адміністрації міського голови, взявши до уваги рекомендації українських християнських церков, винести на затвердження сесії міської ради обмеження торгівлі алкогольними та слабоалкогольними напоями під час посту, релігійних свят, масових релігійних заходів тощо.

    8. Департаментові економічної політики терміново запропонувати механізм працевлаштування працівників сфери торгівлі, що втратять робочі місця внаслідок ухвалення рішення щодо обмеження роздрібної торгівлі алкогольними, слабоалкогольними напоями та пивом на території міста Львова.

 

Також, нагадаємо, що й депутат від «України Соборної» Юрій Кужелюк запропонував, якщо приймати радикальні заходи, то радикальні, а, якщо залишати лазівки, тоді будуть лазівки. І він запропонував обмежити продаж алкоголю та слабоалкогольних напоїв у всіх закладах торгівлі, крім ресторанів, кафе, барів тощо з 12.00 до 20.00. А голова фракції УДАР Ярослав Гінка запропонував заборонити продаж алкоголю у літніх майданчиках без прив’язки до стаціонарних об’єктів. Ці всі зауваження депутати прийняли і в цілому віддали 62 голоси за ухвалу, яка має вступити в дію з 1 січня 2012 р.

 

Довідка ЗІКу.

Начальник юридичного управління Львівської міської ради Гелена Пайонкевич вважає, що реалізувати ухвалу про обмеження роздрібної торгівлі алкогольними, слабоалкогольними напоями, пивом буде неможливо. Про це ЗІКу повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Львівська міська рада прийняла ухвалу «Про обмеження роздрібної торгівлі алкогольними, слабоалкогольними напоями, пивом (окрім безалкогольного) на території м. Львова» з правками, які запропонували депутати. Як вважає начальник юридичного управління Львівської міської ради Гелена Пайонкевич, реалізувати ухвалу буде неможливо.

«Найбільше хвилювання викликають пункти про те, що дозволи на розміщення торгівлі буде готувати Львівська міська рада. З 2012 року наберуть чинності зміни до закону про дозвільну діяльність, згідно з якими заборонено буде видавати дозволи крім тих, видання яких буде чітко передбачено цим законом. Дозвіл на розміщення об’єктів торгівлі згідно з цим законом видаватись не буде. А в ухвалі написано, що такий дозвіл має видавати Львівська міська рада. Яким чином ця ухвала може бути реалізована, я не бачу. Незрозумілими є пункти запровадження чи заборони можливості торгівлі алкоголем в магазинах, де здійснюється продаж дитячих товарів. Є такі неточності, через які реалізувати ухвалу буде неможливо», – зазначила начальник юридичного управління Гелена Пайонкевич.

 

Джерело: ЗІК