//

Як відсвяткували Надвечір’я Різдва у різних куточках земної кулі

Понад 80 тисяч співробітників служб безпеки охороняли урочистості Різдвяної ночі в Індонезії. У цій найбільшій у світі мусульманській державі християни вимушені кожного разу просити дозвіл на проведення богослужінь у власних місцях культу. Громади, які такого дозволу не мають, вимушені молитися на вулицях або сходинках власних закритих храмів.

Влада Західної Яви взагалі вимагала, щоб християни - католики і протестанти - цього року відмовилися від святкових церемоній. Християни з таким диктатом не погодилися і зажадали від влади забезпечення їх безпеки і рівного відношення до сповідників усіх релігій. У багатьох регіонах країни християнські громади отримували погрози з боку ісламських фундаменталістів і терористів, а тому і заходи безпеки знадобилися цього року надзвичайні.

З незвичайною різдвяною ініціативою виступили католики Шрі-Ланки. Завдяки створеному католиками фонду 7 тисяч ув'язнених змогли на свята повернутися додому. За них заплатили накладені судом штрафи. Це невеликі суми у розмірі 10-13 доларів. До подібного покарання зазвичай засуджують молодих людей за дрібні правопорушення, проте їх сім'ї не мають навіть таких коштів.

У Китаї у низці північних регіонів Різдво вяткуюють під акомпанемент заметілей і при 30-градусному морозі. Не дивлячись на те, що Різдво у Китаї - робочий день, в країні все ж панує святкова атмосфера. Китайці з ентузіазмом запозичили на заході традицію різдвяних свят. Християн у Китаї близько 4% і, ймовірно, лише ця група людей усвідомлює справжнє значення свята. Усі інші просто влаштовують святкову вечерю у сімейному колі і обмінюються подарунками. До маленьких китайців увечері приходить Дунь Че Лао Жень - аналог Санта Клауса. Щоб забезпечити йому резиденцію, у Китаї була побудована копія фінського села Рованіємі. За цією адресою діти пишуть листи з проханням про подарунки. Молодь же у різдвяний вечір розважається в барах-караоке і на дискотеках.

Завдяки тимчасовому (з нагоди свят) послабленню Ізраїлем прикордонного режиму близько 500 християн з Сектора Газа змогли приїхати на Різдво у Вифлеєм і молитися у печері, в якій більше двох тисяч років тому народився Ісус. Для палестинців у Святвечір були відкриті спеціальні пункти переходу кордону. У Секторі Газа, контрольованому бойовиками ХАМАС, проживає близько 3,5 тисяч християн в оточенні півтора мільйонів мусульман. 24 грудня цього року по вулицях Вифлеєма пройшли маршем діти. Вони належать як до мусульманських, так і до християнських сімей, а на батьківщину Ісуса приїхали, щоб закликати політиків зруйнувати стіни взаємної ненависті і відчуження і спільно будувати мирне майбутнє. Цю ініціативу ось уже втретє спонсорував фонд Івана Павла II у Вифлеємі. Найважливішим же паломником, що прибув цього року до Вифлеєму на Різдво, безумовно став латинський патріарх Єрусалиму Фуад Туаль. Урочисте прибуття цього високого ієрарха і церемонія його офіційного вітання на головній площі Вифлеєма безпосередньо передували богослужінню у Печері Різдва (у базиліці Різдва Христового). Патріарха зустрічали палестинський губернатор Вифлеєма і мер міста. За традицією у Святвечір на головній площі Вифлеєма хори з різних країн виконували колядки. На святковій вечері у францисканському центрі "Каза Нова", окрім Єрусалимського патріарха і інших церковних ієрархів, був присутнім також президент Палестинської Автономії Махмуд Аббас. Він же став почесним гостем різдвяної нічної Меси (так званої "Пастирки") на місці народження Христа, якій у Вифлеємі передують молитовне чування і Година читань (з Літургії часів), що проводиться у спільноті.

А ось у Великобританії Різдво поступово втрачає характер релігійного свята. Понад 5 мільйонів англійців, згідно з даними соціологічних опитувань, збиралися провести Різдвяну ніч в товаристві комп'ютера. Цього року, ймовірно, уперше кількість британців, що віддають перевагу світу інтернету, перевищить кількість тих, хто відправиться на святкове богослужіння до церкви. Ті ж соціологічні дослідження вказують і на інші тривожні тенденції: на жаль, все більше громадян Сполученого Королівства вважають за краще проводити свята у віртуальних мережах, а не у спілкуванні зі своєю сім'єю. А ось 25 грудня, у самий день Різдва, британці відправляться на святковий шопінг, який продовжиться декілька днів. Господарі крамниць чекають цього року рекордних прибутків.

У свою чергу, у В'єтнамі Церква цього року зробила головними фігурами свята бідних. На урочисті богослужіння отримали запрошення безпритульні, сироти, хворі на СРІД, самотні люди похилого віку і жебраки. Архиєпископ Ханоя Пьер Нгуен Ван Ньон зустрівся з цими людьми у столичному Катедральному соборі, щоб нагадати, що сам факт їх присутності повинен спонукати усе суспільство звернути увагу на тих, що мають потребу і служити найбіднішим з бідних. Потім архиєпископ роздав бідним святкові подарунки і закликав їх не опускати руки і не вважати себе непотрібними членами суспільства. Ініціативи такого роду проходили цього року по усьому В'єтнаму під егідою "Карітасу". Так, наприклад, у колишньому Сайгоне на Різдвяну Месу були запрошені 4,5 тисячі інвалідів. Добровольці "Карітасу" заздалегідь відвідали будинки інвалідів, інтернати для тяжкохворих (зокрема, і хворих на проказу), а також дитячі будинки. Найпопулярнішим різдвяним подарунком у В'єтнамі цього року були ліки.

http://sibcatholic.ru/