//

"Як Пій XII допомагав під час Другої Світової війни" - L'Osservatore Romano

"L'Osservatore Romano" нагадує про дві ініціативи, реалізованих папою Пієм ХІІ під час II Світової війни.

 

Перша з них стосувалася створення в 1939 р. Інформаційного центру, в якому збиралася інформація про полонених, а друга Комісії допомоги, мета якої полягала у наданні матеріальної підтримки тим, хто знаходився в численних таборах і чекав звільнення. Інформаційний центр очолював Архиєпископ Олександр Яврейнов, єрарх російського походження, який володів кількома мовами. Під його керівництвом були організовані секції, які збирали інформацію про військовополонених з різних країн світу, а також оповіщення людей, які втратили своїх близьких. Потім співробітники Центру сортували цю інформацію і передавали її з допомогою Ватиканського радіо. Таким чином багато людей могли дізнатися про долю своїх родичів. Інформаційні центр діяв до 1947 р. У 1965 р. всі матеріали, накопичені його співробітниками, були передані в Ватиканський секретний архів: більшість з них - це листівки, написані на шматках паперу і надіслані до Ватикану самими полоненими. Вони є цінними джерелами для істориків, а також свідченням жахів останнього світової конфлікту.

 

Другою ініціативою Пія XII було створення при Держсекретаріаті Комісії Допомоги. У цю комісію бранці або їх родичі надсилали листи з проханнями про допомогу в матеріальних потребах: придбання ліків, продуктів, одягу, особистих речей, книг, релігійних приладь, сигарет чи навіть музичних інструментів. Співробітники комісії купували ці речі і направляли тим, хто мав у них потребу. Цей заклад існував до 1949 р. Через десять років всі матеріали Комісії були передані в Ватиканський секретний архів і зберігаються там до сьогоднішнього дня.

 

"Архіви цих двох установ - людських за своєю метою і християнських за своїм натхненням, зміцнюють в колективній пам'яті цінні свідчення про те, як Церква, використовуючи зброю дипломатії та допомоги, відповідала на конфлікт народів, який сам Пій XII назвав" згубним і дорогим шляхом до смерті ", - відзначає" L'Osservatore Romano ".

 

За матеріалами: radiovaticana.org