//

Вже 8 років римо-католики Оболоні не можуть звести храм на землі, виділеній ще при Омельченку

Будівельний скандал на Оболоні. Римо-католицька церква почала зводити свій храм на перехресті вулиць Героїв Дніпра і Зої Гайдай. Місцеві мешканці - щойно побачили зелений паркан - вийшли пікетувати. Конфлікт між тамтешніми мешканцями та прихожанами триває вже не один рік, розповідає 5 канал.

 

Місцеві римо-католики моляться просто неба, бо своєї цервки в Оболонському районі не мають. Лише умовну капличку, розташовану в... квартирі.


Поліна Канєвська: "Ходила на Оболоні у невеличку капличку на Тимошенка, але там дуже мало місця, там буквально 70 чоловік може вміститися - у квартирі. У мене 8 дітей, я приходжу з дітьми - ми зайняли півпарафії... і часто приходиться не брати дітей".


Чоловік: "Хочемо не тільки я один, а тут багато живе католиків. І хочемо, щоб був храм, тому що їздити до Святого Олександра - це далеко, і, по-друге, там такий набитий".

 

Ще вісім років тому римо-католицька громада святого Франциска отримала земельну ділянку під будівництво храму на перехресті вулиць Героїв Дніпра та Зої Гайдай. Місцеві - категорично проти.


Валентина Іванова, місцева мешканка: "Релігійники пояснюють: ділянку не обирали - її виділила Київрада. Іншої не мають, тому - будуватимуть".


Станіслав Широкорадюк, єпископ Римо-католицької церкви: "Таке місце дали нам. Ми б з  радістю взяли інше місце, чому б ні. Це з трудом дали, це ще за Омельченка давали.Звичайно, кому будова подобається. Вони не проти церкви протестують. Вони - проти будівництва. І тепер, якщо ми відмовимося, то, звичайно, буде інша забудова, бо ця ділянка тільки під забудову і є бажаючі".

 

Зелений паркан, яким сьогодні обнесли ділянку - жителі зустріли акцією протесту.


Дмитро Покровський, адвокат, представник релігійної громади: "Есть акт государственный на право постоянного пользования земельным участком. Кроме этого, есть проект, который утвержден, кроме этого есть разрешение на строительные работы, и это разрешение действительно на сегодняшний день. И все эти документы разрешают поставить забор и начать работы".

 

Римо-католики у столиці мають близько ста тисяч вірян і вісім приходів. У церквах, кажуть, завжди затІсно - тому від ділянки не відмовляться.

 

Місцеві мешканці - теж стоять на своєму: замість церкви під вікнами хочуть бачити дитячий та спортивний майданчик.

 

Джерело: Експрес