//

Вулицями Львова відбувся похід пам’яті о. Маркіяна Шашкевича

У суботу, 5 листопада процесійною ходою продовжилися урочисті заходи з нагоди 200-ліття від дня народження борця за відновлення національної свідомості, отця Маркіяна Шашкевича.

 

Хід очолив преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської Архиєпархії, в якому взяли участь ректорат Львівської Духовної Семінарії Святого Духа, на чолі з отцем-ректором Миколаєм Фрединою, студенти семінарії, а також духовенство та викладачі Українського Католицького Університету.

 

Хід розпочався від пам’ятника Маркіяну Шашкевичу, біля музею Русалки Дністрової, що по вулиці Коперника, до його могили на Личаківському кладовищі. Перед початком ходу його учасники помолились Молебень до Христа Спасителя, який очолив владика Венедикт. Отець-ректор Семінарії, Миколай Фредина у своєму слові наголосив на важливості пресвятої Богородиці у житті о. Маркіяна Шашкевича, словами гімну до Пресвятої Богородиці «Під твою милість прибігаємо Богородице Діво…», і закликав усіх присутніх прибігати під молитовний покров Пречистої Діви Марії.

 

Процесійний хід супроводжувався молитвою вервиці аж до могили ієрея Маркіяна Шашкевича, на Личаківському кладовищі, де учасники помолились панахиду. Наприкінці панахиди владика Венедикт наголосив на вкладі о. Маркіяна у відродження української свідомості, додавши, що «Маркіян Шашкевич повторив шлях Христа, Який також часто був незрозумілий оточуючими, проте через своє священиче життя став відблиском Бога свого часу, в своїй історичній ситуації». Владика також закликав усіх присутніх до сміливого наслідування Христа, щоб уприсутнювати Бога в житті оточуючих людей.


Роман Соколенко,
прес-служба Львівської Архиєпархії