//

Всеукраїнська Рада Церков і МОЗ продовжують співпрацю у популяризації відповідального і здорового способу життя

У Міністерстві охорони здоров’я України 10 лютого відбулося перше у цьому році засідання Громадської ради з питань співпраці з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій, повідомляє Інститут релігійної свободи.

 

Засідання проходило під головуванням священика Андрія Нагірняка, заступника голови Громадської ради, голови Комісії ВРЦіРО з питань соціального служіння.

 

Від імені МОЗ України присутніх привітала Лариса Криворук, представник Комітету з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально-небезпечним хворобам.

Члени Громадської ради затвердили план діяльності на 2011 рік, а також створили профільні робочі групи по опрацюванню конкретних пропозицій.

 

Зокрема, релігійна та медична спільноти проаналізують діяльність програми «Клініка, дружня до молоді», обговорять питання медичної етики в діяльності шкільних і підліткових медпрацівників та аспекти інформаційно-психологічної безпеки дітей.

 

Протягом року Громадська рада розгляне питання співпраці з Центрами здоров’я задля проведення програм протидії тютюнокурінню та вживанню алкоголю, популяризації здорового способу життя шляхом соціальної реклами, викладання біоетики в медичних навчальних закладах.

 

Крім цього, Церкви і релігійні організації прагнуть посилити співпрацю з МОЗ у подоланні епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні. Також буде продовжена суспільна дискусія, розпочата у минулому році, на тему репродуктивного здоров’я. Громадська рада запланувала організувати Круглий стіл щодо правових аспектів звуження практики штучного переривання вагітності (абортів), зокрема щодо правового статусу ембріону.

 

Під час нинішньої зустрічі Громадська рада розглянула питання впровадження замісної підтримуючої терапії (ЗПТ) в Україні в контексті протидії епідемії ВІЛ/СНІДу. Учасники засідання заслухали позицію МОЗ з цього питання, яку представила Лариса Криворук, та інформацію представника Всеукраїнської Мережі ЛЖВ Сергія Рудого.

 

У свою чергу Церкви та релігійні організації висловили одностайну позицію про те, що саме програми реабілітації наркозалежних осіб повинні стати пріоритетними з метою запобіганні поширенню ВІЛ-інфекції серед осіб, які вживають наркотики ін'єкційним способом. На їх думку, саме такого роду програми направленні на цілісне вирішення проблеми, а тому теж мають здобувати державне фінансування в межах передбачених у бюджеті коштів.

 

На засіданні також було висловлено позицію про те, що програми ЗПТ повинні бути спрямовані в першу чергу на ВІЛ-позитивних споживачів ін’єкційних наркотиків та осіб, які тривалий час перебувають у наркотичній залежності та перед цим мали невдалі спроби проходження реабілітаційних програм.

 

Серед іншого присутні проаналізували результати спільного засідання громадських рад при МОЗ України та при Міносвіти по співпраці з конфесіями, яке відбулося 2 листопада 2010 року. Учасники засідання вирішили спрямувати до парламентарів свої пропозиції щодо внесення змін до нової редакції Закону України «Про запобігання захворюванню на синдром набутого імунодефіциту (СНІД) та соціальний захист населення».

 

На завершення Громадська рада ухвалила звернення до голови Верховної Ради України та керівників парламентських фракцій проти законопроекту №6532 (автор – Андрій Шевченко та інші), який 11 січня 2011 року був підтриманий парламентом у першому читанні. Представники Всеукраїнської Ради Церков і медики висловили принципову незгоду з пропозицією окремих депутатів скасувати чинний Закон України «Про захист суспільної моралі» та, як наслідок, ліквідувати Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі.

 

На наступному засіданні, яке заплановане на квітень цього року, Громадська рада з питань співпраці з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій розгляне пропозиції у сфері популяризації здорового способу життя.

 

Довідка ІРС. Громадська рада з питань співпраці з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій при Міністерстві охорони здоров'я України об’єднує представників конфесій, провідних фахівців з різних галузей медицини, посадовців МОЗ і органів державної влади. На сьогодні Громадську раду очолює академік Кундієв Юрій Ілліч.

Джерело: Інститут релігійної свободи, м.Київ
www.irs.in.ua